W domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie. "Nadmiar jedzenia można wykorzystać"

Według najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, najwięcej produktów spożywczych marnują gospodarstwa domowe. Natomiast w całym procesie produkcji zdecydowanie ograniczyło się wyrzucanie jedzenia.

2020-12-23, 09:11

W domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie. "Nadmiar jedzenia można wykorzystać"
zdjęcie ilustracyjne.Foto: Yummypic/Shutterstock

Jak przekonuje Sylwia Romańczuk z Federacji Polskich Banków Żywności, choć w badaniach respondenci uważają, że stosunkowo rzadko wyrzucają żywność, realia są inne.

Powiązany Artykuł

jedzenie śmieci odpady marnowanie żywności ekologia 1200.jpg
Czy musimy marnować żywność?

- W Polsce marnuje się niecałe 5 milionów ton żywności rocznie, z czego 60 procent jest wyrzucana przez gospodarstwa domowe. Mówimy więc o 3 milionach ton rocznie. To jest bardzo duża liczba - ocenia rozmówczyni Polskiego Radia.

Posłuchaj

Sylwia Romańczuk: w domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie (IAR) 0:15
+
Dodaj do playlisty

"Zróbmy listę zakupów"

Zdaniem Sylwii Romańczuk, przygotowując się do świąt, popełniamy podobne błędy jak w przypadku codziennych zakupów. Badania pokazują bowiem, że niecałe 40 procent badanych sporządza listę zakupów, a tylko trochę więcej, bo ponad 40 procent Polaków, sprawdza zawartość lodówki.

- Wszystkim nam się wydaje, że przed świętami musimy kupować dużo. Zachęcamy więc do tego, żeby planować przedświąteczne zakupy i robić listę, nie tylko samych produktów, ale również tego, co planujemy ugotować - kontynuuje Sylwia Romańczuk.

REKLAMA

Posłuchaj

Sylwia Romańczuk: zróbmy listę zakupów i planowanych posiłków (IAR) 0:17
+
Dodaj do playlisty
Czytaj również:

Jak nie zmarnować jedzenia?

Ekspertka z Federacji Polskich Banków Żywności dodała, że nadmiar jedzenia zawsze można wykorzystać.

Powiązany Artykuł

choinka senior shutterstock 1200x660.jpg
Pomóż potrzebującym. Rusza kolejna edycja akcji "Razem na Święta"

- Możemy je oddać sąsiadom, znajomym czy rodzinie. Drugą rzeczą jest przetwarzanie jedzenia. Jeżeli nie chcemy zjeść produktu w danym momencie, możemy go na przykład zamrozić lub przygotować z niego potrawę i też zamrozić - wyjaśnia Sylwia Romańczuk.

Posłuchaj

Sylwia Romańczuk: nadmiar jedzenia można np. zamrozić (IAR) 0:24
+
Dodaj do playlisty

Badania dotyczące marnowania żywności zrealizowano dzięki wsparciu finansowemu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

REKLAMA

jmo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej