"Robimy kawowy pilotaż". Fusy zamiast soli i piasku na chodnikach Warszawy. Czy to dobry pomysł?

Zastępca burmistrza warszawskiej dzielnicy Ursynów Bartosz Dominiak poinformował, że od wtorku służby miejskie będą posypywać oblodzone chodniki przy ratuszu fusami z kawy zamiast soli czy piasku. Takie rozwiązanie testowano już np. we Lwowie. Urząd stołecznej dzielnicy chce w ten sposób sprawdzić, czy to rozwiązanie faktycznie działa, a także zebrać opinie mieszkańców. Eksperci wskazują jednak, że fusy mogą mieć negatywny wpływ na glebę, rośliny i mikroorganizmy.

2021-02-09, 04:00

"Robimy kawowy pilotaż". Fusy zamiast soli i piasku na chodnikach Warszawy. Czy to dobry pomysł?
Zima w stolicy. Foto: FORUM

"Tak, robimy kawowy pilotaż! W weekend chyba wszyscy przeczytaliśmy o tym, że Lwów wykorzystuje fusy po kawie do posypywania ośnieżonych i oblodzonych chodników - zamiast piasku i soli" - napisał w mediach społecznościowych zastępca burmistrza warszawskiej dzielnicy Ursynów Bartosz Dominiak.

Jak przekazał, w poniedziałek urząd zaczął zbieranie fusów kawowych z urzędowych ekspresów. - Od jutra zamierzmy posypywać nimi chodnik wzdłuż budynku ratusza od strony parkingu. Naszym celem jest przede wszystkim zebranie na przyszłość doświadczeń oraz opinii mieszkanek i mieszkańców - wyjaśnił cel tego eksperymentu wiceburmistrz. Poprosił także mieszkańców, aby później przekazali opinie na ten temat takiego rozwiązania.

"

TAK, robimy kawowy pilotaż! W weekend chyba wszyscy przeczytaliśmy o tym, że Lwów wykorzystuje fusy po kawie do...

Opublikowany przez Bartosz Dominiak - Zastępca Burmistrza Ursynowa Poniedziałek, 8 lutego 2021

Ulice i chodniki w stolicy posypuje się chlorkiem sodu, czyli solą drogową, ale jest ona np. niedobra dla delikatnej skóry psich łap.

Powiązany Artykuł

forum zima śnieg pogoda 1200.jpg
Niemal cała Polska pod śniegiem. Na północy i wschodzie zamiecie i zawieje

Czy fusy z kawy do odśnieżania to dobry pomysł?

Niektórzy pomysł chwalą, jednak eksperci przekonują, że wykorzystanie fusów z kawy nie powinno mieć miejsca bez przeprowadzenia szeroko zakrojonych badań. 

Portal eko-logicznie.com tłumaczy, że w teorii pomysł wykorzystania fusów z kawy wydaje się rozsądny, ale w praktyce może przynieść to negatywne skutki. Przeprowadzono badania pokazujące, że dodanie do ziemi fusów z kawy w ilości zaledwie 2,5 proc. objętościowo do górnych 10 cm gleby powoduje drastyczny spadek wzrostu roślin.

REKLAMA

Dodatkowo fusy mają właściwości antybakteryjne i działają toksycznie na mikroflorę gleby.

Inne badanie wykazują, że kawa może działać toksycznie na dżdżownice oraz na wzrost biofilmu w wodzie. 

Czytaj także:

W przypadku oczyszczalni ścieków korzystających z mikroorganizmów, obecność dużej ilości kawy może również wpłynąć na zaburzenie działania całych instalacji oczyszczania ścieków ze względu na antybakteryjne właściwości fusów z kawy. 

REKLAMA

Kofeina wpływa również na funkcjonowanie zooplanktonu. Tego typu działania mogą także zwiększyć zawartość kofeiny w wodach podziemnych.

Kolejny aspekt to kwestie prawne. Jak podkreśla eko-logicznie.com, fusy z kawy pochodzące z kawiarni stanowią odpad z działalności kawiarni i bez wpisu do bazy BDO nie można go tak po prostu przekazać. Wykorzystanie w ten sposób bez uzyskania "utraty statusu odpadu" jest również nielegalne.

Źródło: PAP / Twitter / eko-logicznie.com

ks

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej