Boże Narodzenie we Francji. Mają dużo kulinarnych tradycji

We Francji ze świętami Bożego Narodzenia związane są liczne tradycje, różniące się w zależności od regionów. Choć w ostatnich latach coraz mniej osób obchodzi święta, uczestnicząc w uroczystościach religijnych, to Francuzi nadal kultywują niektóre świąteczne zwyczaje, szczególnie te kulinarne.

2021-12-25, 20:41

Boże Narodzenie we Francji. Mają dużo kulinarnych tradycji
Francja kultywuje wiele bożonarodzeniowych tradycji. Foto: Kiev.Victor/ Shutterstock.com

Kilka dni przed świętami Francuzi dekorują choinkę i ustawiają szopkę składającą się z małych glinianych figurek zwanych "santon".

W Boże Narodzenie Francuzi spotykają się w gronie rodzinnym na uroczystym obiedzie. Najpopularniejszym daniem na świątecznym stole jest indyk z kasztanami. Do głównych potraw świątecznych zalicza się także wędzonego łososia, kawior oraz słynny pasztet "foie gras" wykonany z gęsich wątróbek. Na północy kraju popularne są także ostrygi i ślimaki. Na koniec obiadu serwowana jest tak zwana "buche" - czyli czekoladowe ciasto lub deser lodowy w kształcie polana drzewa.

Na południu Francji, szczególnie w Prowansji, podaje się trzynaście deserów - między innymi suszone owoce, ciasta i kasztany. Liczba potraw nawiązuje do Chrystusa i dwunastu apostołów.

26 grudnia większość osób wraca do pracy, ponieważ Francja nie uznaje święta świętego Szczepana. Wyjątkiem jest region Alzacji, gdzie drugi dzień świąt jest dniem wolnym od pracy.

REKLAMA

Czytaj także:

Posłuchaj

Bożonarodzeniowe tradycje we Francji. Relacja Stefana Foltzera z Paryża (IAR) 0:58
+
Dodaj do playlisty

Zobacz także: abp Wojciech Polak w "Sygnałach dnia"

IAR/in./

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej