Żywność drożeje, w kolejnych miesiącach lepiej nie będzie
Jeśli potwierdzą się najbardziej pesymistyczne scenariusze, ceny żywności w tym roku wzrosną nawet o ponad 10 procent.
2011-02-01, 06:36
Droga żywność to skutek rosnących cen artykułów rolnych na krajowym i światowych rynkach. W Polsce odczuwamy też już negatywne skutki podwyżki podatku VAT - pisze "Nasz Dziennik".
- Co prawda dopiero za kilka tygodni poznamy oficjalny wskaźnik wzrostu cen żywności w styczniu, jaki opublikuje Główny Urząd Statystyczny, ale i bez tego widać - płacąc codziennie rachunki w sklepach, że żywność drożeje. W kolejnych miesiącach lepiej raczej nie będzie - czytamy w dzienniku.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - na który powołuje się gazeta - w pierwszym półroczu 2011 r. żywność podrożeje o 4-5 proc., a najbardziej takie wyroby, jak mąka i inne przetwory zbożowe (w tym pieczywo i makarony), olej, warzywa i owoce. Drożeć ma też przez najbliższe miesiące cukier. Podobne są prognozy innych ekspertów. Ich zdaniem, głównymi problemami są: bardzo droga pszenica oraz wyższy podatek VAT.
IAR/to
REKLAMA
REKLAMA