"11 listopada coraz mocniej kojarzy się ze spożywaniem rogali świętomarcińskich". Rośnie popularność polskiego wypieku
W Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów mających uprawnienia do wypiekania i sprzedaży rogali świętomarcińskich. W ocenie wiceszefa KOWR Marcina Wrońskiego uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju, a nie tylko w Wielkopolsce.
2023-11-11, 10:50
Obchodzone w dniu świętego Marcina, 11 listopada, Święto Niepodległości coraz mocniej kojarzy się ze spożywaniem rogali świętomarcińskich. To tradycyjny wyrób z unijnym certyfikatem systemu oznaczeń geograficznych, wytwarzany w Wielkopolsce, ale znany w całym kraju.
Cukierniczy kunszt
- Jego niepowtarzalność wynika przede wszystkim z kunsztu cukierników, którzy od lat wyrabiają ten przysmak według tradycyjnych metod, przy wykorzystaniu ściśle określonych składników - wskazał wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński.
Rogal wyróżnia się na tle innych słodkich wypieków z zastosowaniem bardzo rzadkiego surowca - białego maku, który w połączeniu z dodatkiem aromatu migdałowego nadaje rogalowi świętomarcińskiemu wyjątkowy smak. Dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami oraz charakterystycznie "uwarstwione" ciasto wpływają na ostateczny, wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala nawiązującego – jak głosi legenda - do kształtu podkowy zgubionej przez białego konia świętego Marcina - tłumaczy Wroński.
Stara tradycja
Dodał, że tradycja wypieku i spożywania rogala świętomarcińskiego przypada na 11 listopada, tj. dzień świętego Marcina. Obchody tego dnia sięgają XVI w. i są związane z końcem prac polowych w danym roku oraz z postacią świętego Marcina, który słynął z dobroci i pomocy osobom ubogim. Obecnie rogal jest symbolem Poznania.
Nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w 2008 r. przez Komisję Europejską w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych. System ten ma na celu ochronę nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności. Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny. Od czasu rejestracji rogal może być wytwarzany wyłącznie w Poznaniu, powiecie poznańskim oraz w dwudziestu pięciu innych powiatach województwa wielkopolskiego.
Unijny certyfikat
- Uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu spowodowało, iż jest on znany w całym kraju. W okresie Święta Niepodległości rogal można kupić także w innych regionach Polski. Sprzedawane są m.in. w sieciach handlowych, ale warto jednak sprawdzić czy jest to wyrób oryginalny - zaznaczył Wroński.
Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest 87 producentów mających uprawnienia do wypiekania i sprzedaży tego przysmaku. Nad przestrzeganiem używania nazwy „rogal świętomarciński" sprawuje nadzór Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wroński zwrócił też uwagę, że w ostatnich latach zauważalne są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych oraz regionalnych.
Patriotyzm konsumencki
- Pozytywnym zjawiskiem jest także rosnący patriotyzm konsumencki, preferowanie rodzimych wyrobów przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Producenci żywności powinni jak najczęściej korzystać z oznaczenia PRODUKT POLSKI, a dla konsumentów ten znak powinien być jednym z kryteriów wyboru zakupu określonych produktów spożywczych - podkreślił wiceszef KOWR.
REKLAMA
IAR/PAP/PR24/akg
REKLAMA