Japonia: zalecono przyjmowanie jodu narażonym na promieniowanie
Władze Japonii zaleciły przyjmowanie jodu mieszkańcom terenów znajdujących się w pobliżu uszkodzonej przez trzęsienie ziemi elektrowni atomowej Fukuszima I - poinformowała Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA).
2011-03-19, 06:05
Posłuchaj
MAEA powołała się na komunikat Japońskiej Komisji ds. Bezpieczeństwa Nuklearnego z 16 marca. Jod zażywa się w celach prewencyjnych jako pomocniczy środek zapobiegający rakowi tarczycy, gdy ludzie są narażeni na nadmierne działanie promieniowania radioaktywnego.
Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) poinformowała, że sytuacja w elektrowni jądrowej Fukushima jest stabilna. Po ostrzeżeniach Agencji władze Japonii zakazały spożycia skażonej żywności z prefektury Fukushima.
Eksperci Agencji poinformowali, że na reaktor trzeci skierowano z armatek wodnych 1260 ton wody, co pozwoliło obniżyć jego temperaturę i poziom promieniowania. W niedzielę ma zostać uruchomiony rezerwowy system chłodzenia. Nie wiadomo jednak, czy zadziałają pompy chłodzące.
Skażona żywność
Agencja poinformowała o skażeniu żywności w prefekturze Fukushima. Badania zostały przeprowadzane od 16 do 18 marca na próbkach mleka i szpinaku. Ślady radioaktywnego jodu i cezu wykryto również w wodzie kranowej w Tokio i w pięciu kolejnych prefekturach.
Agencja nie zgodziła się z japońskim Ministerstwem Zdrowia, które zapewniło, że stopień skażenia mleka i szpinaku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Zdaniem Agencji, radioaktywny jod może powodować uszkodzenia tarczycy, mimo iż czas jego rozpadu wynosi osiem dni.
Po krytyce Agencji Japonia wstrzymała sprzedaż żywności z prefektury Fukushima. Na wniosek Agencji władze prefektury zaleciły również przyjmowanie jodu.
REKLAMA