Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu

Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka.

2024-01-22, 17:10

Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu
Polskie sery wędzone docenione w rankingu Taste Atlas. Foto: Shutterstock/AleKak

Dalej - na czwartym miejscu - uplasowała się podhalańska redykołka. Jest to mały, półtwardy ser wytwarzany z półtłustego mleka owczego. Nazwa wywodzi się od słowa redyk, oznaczającego ceremonię wyprowadzania owiec na górskie pastwiska, trzymania ich na pastwisku i sprowadzenia z gór. Ser powstaje z resztek po produkcji oscypka i często jest z nim mylony. W przeszłości redykołkę często wykorzystywano jako podarunek pasterzy dla dzieci lub gości i zawsze wręczano ją w parzystych ilościach.

Na przedostatnim miejscu zestawienia zalazł się oscypek, który tradycyjnie wytwarzany jest wyłącznie z solonego i niepasteryzowanego owczego mleka.

Najlepszym wędzonym serem według Taste Atlas jest włoska provola, wytwarzana z krowiego mleka.

Sery owcze

Dwa polskie sery zostały docenione także w rankingu serów owczych. Na szóstym miejscu znalazła się tam podhalańska bryndza, a na ósmym - także wywodzący się z tego regionu bundz. Ponadto bryndza została umieszczona na ostatnim miejscu w rankingu dziesięciu najlepszych serów miękkich.

REKLAMA

W ogólnym zestawieniu stu najlepszych serów na świecie ostatnią lokatę zajął oscypek, na 50 miejscu znalazła się redykołka, gołka na 36, a bundz na 25. Najwyżej - na 18 miejscu - uplasowała się podhalańska bryndza.

Najlepszym serem na świecie według Taste Atlas został włoski krowi ser parmigiano reggiano.

Czytaj także:

dz/IAR

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej