Uwaga na zatrute mięso na południu Polski. RCB wysłało ostrzeżenia

2024-02-18, 02:07

Uwaga na zatrute mięso na południu Polski. RCB wysłało ostrzeżenia
RCB ostrzega klientów targowiska w powiecie tarnobrzeskim na południu Polski. Foto: Wojtek Laski/East News/ X/@RCB_RP

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa ostrzega przed zatrutym mięsem z targowiska w Nowej Dębie w powiece tarnobrzeskim. Osoby, które w ostatnim czasie mogły zjeść zatrute mięso, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub zadzwonić na numer alarmowy 112.

"Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie. Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia - dzwoń na 112" - komunikat takiej treści otrzymali mieszkańcy części województwa podkarpackiego.

Alert RCB wysłano do odbiorców w części woj. podkarpackiego. Chodzi o powiaty: stalowowolski, niżański, mielecki, tarnobrzeski i kolbuszowski.

RCB ostrzega przed niebezpiecznym mięsem. Jak rozpoznać objawy zatrucia? 


RCB przypomina, że objawy zatrucia mogą różnić się w zależności od rodzaju zatrucia oraz od tego, jak bardzo zatrute było mięso – to m.in. nudności – są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego (osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia), wymioty i biegunka – to naturalny sposób organizmu na pozbycie się toksyn (mogą wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia), bóle brzucha – ostre lub tępe (mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia), gorączka – w przypadku ciężkiego zatrucia pokarmowego może wystąpić gorączka, która jest reakcją organizmu na obecność toksyn, ogólne osłabienie – zatrucie pokarmowe może prowadzić do ogólnego osłabienia, uczucia zmęczenia i apatii.

"Podziel się informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, aby zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych" - wskazuje RCB.

"Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii" - napisano w komunikacie Centrum.

Czytaj także: 

PAP, IAR/ mbl

Polecane

Wróć do strony głównej