Gluten w bezglutenowych płatkach. GIS bije na alarm, producent reaguje
Główny Inspektorat Sanitarny zaalarmował, że w partii bezglutenowych płatków owsianych wykryto gluten. To niebezpieczne dla osób nietolerujących tego związku chemicznego albo mających alergię na pszenicę - czytamy na stronie GIS.
2024-07-17, 12:43
Urzędnicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryli gluten w płatkach owsianych RADIX-BIS 400 g. produkcji Radix – Bis Sp. z o.o. z siedzibą w Rotmance. Chodzi o partię o numerze 08.11.2024, która jest identyczna, jak data przydatności produktu do spożycia.
Gluten w płatkach bezglutenowych. Producent reaguje
"Producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości i rozpoczęcia wycofania produktu oraz procedury zwrotów zgodnie z opracowanymi zasadami" - czytamy w komunikacie GIS.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
REKLAMA
(Fot. GIS)
GIS zaleca też, by konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie jedli płatków owsianych z serii wskazanej w komunikacie.
Nietolerancja glutenu. Problem częstszy niż mogłoby się wydawać
Według szacunku europejskich danych epidemiologicznych, na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, może cierpieć ok. 380 000 Polaków. To tak, jakby na nietolerancję glutenu cierpieli wszyscy mieszkańcy Szczecina lub Gdańska.
Każdy chorujący może mieć inne objawy tej choroby. Schorzenie nie jest wybredne - cierpieć na nie może każdy, niezależnie od płci lub wieku - tłumaczyła w Polskim Radiu 24 Małgorzata Źródlak, prezeska zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
REKLAMA
Czytaj także:
- Gluten. "Jeśli nie musisz, nie eliminuj, ale nie nadużywaj"
- Po co nam gluten? Czy każdy może być na "diecie bezglutenowej"?
Wśród objawów celiakii wymienić można biegunkę, wzdęty brzuch, problemy z wchłanianiem substancji, niskorosłość. Są to jednak objawy występujące rzadziej i zwłaszcza u małych dzieci. Częściej można spotkać objawy, nie kojarzące się zupełnie z nietolerancją glutenu, bo są to objawy spoza układu pokarmowego, jak np. anemia, osteoporoza, problemy z płodnością, wątrobą, skórą, stawami. Mogą pojawiać się objawy neurologiczne. Może pojawić się jeden objaw - afty w ustach.
Posłuchaj
polskieradio.pl/ mbl
REKLAMA