GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o znany produkt, który możesz mieć w kuchni
Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży.
2024-10-14, 22:05
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez sanepid, we wspomnianej mące z Lidla wykryto "wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A".
GIS ostrzega
"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii 31492/24 mąki żytniej typ 720 chlebowej. Dodatkowe badania przeprowadzone przez producenta na próbce pochodzącej z 3 różnych partii (31485/24, 31492/24 i 31495/24) wyprodukowanych z tego samego surowca potwierdziły niezgodność" - czytamy w komunikacie na stronie GIS.
"Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanych numerach partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów" - poinformował inspektorat.
REKLAMA
Toksyczna substancja w mące. Są wyniki badań sanepidu
GIS podał szczegóły dot. wycofanego produktu:
- Produkt: Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
- Numery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
- Data minimalnej trwałości: 11.2024
- Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Uwaga - jeśli ten konkretny typ mąki wciąż znajduje się w naszych zapasach, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Można np. zwrócić ją do sklepu bez obowiązku okazywania paragonu zakupu.
- Skażona woda w siedmiu miejscowościach. Sanepid alarmuje
- Powódź i choroby zakaźne. "Objawy nie muszą być natychmiastowe"
Czym jest ochratoksyna A? "To toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka" - czytamy.
REKLAMA
Nowe dane zawarte w dokumencie "Ochratoksyna A w żywności - ocena ryzyka dla zdrowia publicznego" sugerują "choć niejednoznacznie" - "że Ochratoksyna A (OTA) działa genotoksycznie poprzez bezpośrednie uszkodzenie DNA". "Eksperci potwierdzili, że substancja ta może działać rakotwórczo na nerki" - podkreślono.
Źródło: gis.gpv.pl
REKLAMA