GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o znany produkt, który możesz mieć w kuchni

Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży.

2024-10-14, 22:05

GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o znany produkt, który możesz mieć w kuchni
GIS wycofuje znany produkt spożywczy/Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Lysenko Andrii/Shutterstock

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez sanepid, we wspomnianej mące z Lidla wykryto "wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A".

GIS ostrzega

"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii 31492/24 mąki żytniej typ 720 chlebowej. Dodatkowe badania przeprowadzone przez producenta na próbce pochodzącej z 3 różnych partii (31485/24, 31492/24 i 31495/24) wyprodukowanych z tego samego surowca potwierdziły niezgodność" - czytamy w komunikacie na stronie GIS.

"Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanych numerach partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów" - poinformował inspektorat.

REKLAMA

Toksyczna substancja w mące. Są wyniki badań sanepidu

GIS podał szczegóły dot. wycofanego produktu:

  • Produkt: Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
  • Numery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
  • Data minimalnej trwałości: 11.2024
  • Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
  • Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Uwaga - jeśli ten konkretny typ mąki wciąż znajduje się w naszych zapasach, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Można np. zwrócić ją do sklepu bez obowiązku okazywania paragonu zakupu.

Czytaj także:

Czym jest ochratoksyna A? "To toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka" - czytamy.

REKLAMA

Nowe dane zawarte w dokumencie "Ochratoksyna A w żywności - ocena ryzyka dla zdrowia publicznego" sugerują "choć niejednoznacznie" - "że Ochratoksyna A (OTA) działa genotoksycznie poprzez bezpośrednie uszkodzenie DNA". "Eksperci potwierdzili, że substancja ta może działać rakotwórczo na nerki" - podkreślono.

Źródło: gis.gpv.pl


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej