Produkty spożywcze z larw owadów trafią na rynek. Nowe przepisy w UE wchodzą w życie 10 lutego
W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa.
2025-02-09, 13:10
Proszek z larw owadów w produktach spożywczych. Jes zgoda KE
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności - przypomniał portalspożywczy.pl powołując się rozporządzenie wykonawcze UE n 2025/89 z dnia 20 stycznia 2025 roku. Rozporządzenie to zezwala na wprowadzenie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor, znanego jako mącznik młynarek, poddanego działaniu promieniowania UV. Podano też informacje, w jakich produktach spożywczych można legalnie używać tego składnika.
Przepisy wchodzą w życie w lutym
Przepisy wchodzą w życie 10 lutego i obowiązywać będą we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a zatem także w Polsce mogą zupełnie legalnie pojawić się produkty ze zmielonymi larwami.
Proszek z suszonych larw mącznika mogą zawierać:
- chleb, bułki
- ciasta i ciastka
- produkty na bazie makaronu
- przetworzone produkty z ziemniaków
- ser i produkty z sera
- musy owocowe i warzywne
Do 2030 produkcję tego rodzaju żywności będzie mogło prowadzić tylko jedno przedsiębiorstwo z Francji.
"Wyłącznie przedsiębiorstwo Nutri’Earth jest upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii nowej żywności, o której mowa w art. 1, przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia 10 lutego 2025 r., chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące takiej nowej żywności bez powoływania się na dane naukowe objęte ochroną na mocy art. 3 lub za zgodą Nutri'Earth" - brzmi treść rozporządzenia.
REKLAMA
Proszek musi być poddany promieniowaniu UV
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) proszek z larw mącznika po wcześniejszym poddaniu go działalności promieniowania UV jest bezpieczny "w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania". Urząd podkreślił też, że pomimo tego, iż promieniowanie UV przyczynia się do zwiększania zawartości witaminy D3 we wspomnianym proszku, to jednocześnie nie jest on źródłem pokarmowym tej witaminy.
Urząd oparł swoje stanowisko na podstawie opinii naukowej "Safety of UV-treated powder of whole yellow mealworm (Tenebrio molitor larvae) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283" - czytamy.
Proszek z larw owadów w ciastkach, bułkach i chlebie
Portalspożywczy.pl cytuje treść rozporządzenia w tej sprawie. "(...) Opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV, stosowany w chlebie i bułkach, ciastach i ciastkach, produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach z ziemniaków, serze i produktach z sera oraz musach owocowych i warzywnych, przeznaczonych dla ogółu populacji, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283" - napisano.
REKLAMA
Muszą być odpowiednie etykiety
"Biorąc jednak pod uwagę, że środki spożywcze zawierające nową żywność mogą ostatecznie zawierać witaminę D w ilości, którą uznaje się za znaczącą zgodnie z częścią A pkt 2 załącznika XIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 (6), Komisja uważa, że należy poinformować konsumentów o tym fakcie. W takich przypadkach do nazwy oznaczającej nową żywność dodaje się informację 'zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV', a w informacji o wartości odżywczej podaje się ilość witaminy D" - dodano w rozporządzeniu.
Rozporządzenie nakazuje też odpowiednie oznaczenie produktów. Muszą one zawierać etykiety oznaczające, że składnik w postaci proszku z larw mącznika młynarka może powodować reakcję alergiczną u osób, które są uczulone np. na roztocza i skorupiaki. EFSA zaznaczyła również, że nowy produkt może stanowić źródło dodatkowych alergenów, jeżeli alergeny te pojawiają się w pokarmie podawanych owadom. EFSA zalecił również kontynuację badań nad alergenami związanymi z suszonymi larwami mącznika młynarka.
Źródło: portalspożywczy.pl/hjzrmb
REKLAMA
REKLAMA