Rak jelita grubego zabija 10 tys. Polaków rocznie. Zbyt mało osób się bada

- Grupa osób, które poddają się przesiewowym badaniom pod kątem wykrywania nowotworu jelita grubego jest wciąż zbyt mała. Tymczasem każdego dnia z powodu tej choroby umiera 33 Polaków. Rocznie to około 10 tysięcy pacjentów - powiedział w Polskim Radiu 24 chirurg dr Andrzej Berman. 

2025-02-11, 22:01

Rak jelita grubego zabija 10 tys. Polaków rocznie. Zbyt mało osób się bada
Kolonoskopia to podstawowe badanie diagnostyczne jelita grubego . Foto: shutterstock

Rak jelita grubego jest coraz częściej diagnozowaną chorobą, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Eksperci zwracają uwagę, że zmiana nawyków żywieniowych i brak profilaktyki znacząco zwiększają ryzyko zachorowania. Wczesne wykrycie zmian nowotworowych, możliwe dzięki kolonoskopii, pozwala jednak skutecznie zapobiegać rozwojowi choroby.

- To bardzo ważne, aby wykryć gruczolak we wczesnym stadium i wyleczyć go, zanim stanie się groźny - podkreślił dr Andrzej Berman.

Gruczolak jelita grubego to łagodna postać nowotworu, która może przekształcić się w nowotwór złośliwy nawet po kilkunastu latach. Dlatego tak istotne jest regularne badanie kolonoskopijne. Gość Polskiego Radia 24 zaznacza, że w Polsce wciąż zbyt mało osób decyduje się na ten krok, mimo że już po 50. roku życia aż jedna trzecia pacjentów może mieć zmiany w jelitach. W większości przypadków są to niewielkie gruczolaki, które można usunąć podczas badania.

- Bez błonnika wiele szkodliwych substancji zbyt długo zalega w naszych jelitach. To jeden z głównych powodów wzrostu liczby nowotworów jelita grubego w Polsce - zaznaczył dr Berman.  

REKLAMA


Posłuchaj

Andrzej Berman, chirurg mówi o znaczeniu kolonoskopii (Samo zdrowie) 25:19
+
Dodaj do playlisty

 

Eksperci podkreślają, że wzrost zachorowalności jest związany ze zmianą diety na przestrzeni ostatnich dekad. W latach 80. XX wieku nowotwór ten występował znacznie rzadziej, co miało związek z bardziej powszechnym spożywaniem warzyw i produktów roślinnych.

Wprowadzenie dużej ilości czerwonego mięsa do codziennej diety w latach 90. spowodowało zmniejszenie spożycia błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit. Błonnik przyspiesza pracę układu pokarmowego i pomaga usuwać toksyny, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów.

Wszelkie objawy, które mogą sugerować raka jelita grubego, powinny skłonić pacjenta do wykonania niezbędnych badań diagnostycznych. Należą do nich m.in. krwawienie z dolnej części przewodu pokarmowego, nagła utrata masy ciała, niedokrwistość czy trudne do zdiagnozowania bóle brzucha.

REKLAMA


*** 

AudycjaSamo zdrowie
Prowadząca: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Andrzej Berman (chirurg) 
Data emisji: 11.02.2025
Godzina emisji: 19.33

Źródło: Polskie Radio 24/sw   

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej