Dzień bez Mięsa, czyli o bogactwie roślin strączkowych

Międzynarodowy Dzień bez Mięsa ma nas zachęcić do ograniczenia spożywania mięsa. - Staram się zawsze na to patrzeć pod kątem korzyści, a nie strat. Zastępujemy jeden produkt, ale tak naprawdę zyskujemy całe bogactwo roślin strączkowych i innych produktów - mówiła w Polskim Radiu 24 dietetyczka Natalia Świetlicka.

2025-03-20, 20:53

Dzień bez Mięsa, czyli o bogactwie roślin strączkowych
20 marca obchodzimy Dzień bez Mięsa, święto, które ma na celu promowanie diety roślinnej i zwrócenie uwagi na alternatywy dla mięsa. Foto: Shutterstock

Powodów od ograniczenia spożywania mięsa jest wiele. Przemysłowy chów zwierząt ma swoje ogromne koszty. Produkcja mięsa zużywa ogromne ilości wody, w znaczący sposób przyczynia się do wycinki lasów, emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszcza środowisko i wpływa na zanikanie bioróżnorodności.


Posłuchaj

Dzień bez Mięsa, czyli o bogactwie roślin strączkowych (Zmiana klimatu) 22:28
+
Dodaj do playlisty

 

Cierpią zwierzęta trzymane w ciasnych klatkach bądź hodowane przemysłowo. One same są też źródłem emisji gazów cieplarnianych pochodzących z procesów trawiennych.

***

REKLAMA

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Gość: Natalia Świetlicka (dietetyczka)
Data emisji: 20.03.2025
Godzina emisji: 19.06

PR24


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej