Kulisy karaibskiego sporu. Co sprawia, że rum jest jamajski?

Rum to nie tylko napój alkoholowy, ale także ważny element tożsamości kulturowej wielu karaibskich wysp, w tym Jamajki. Jamajski sąd będzie musiał rozstrzygnąć co sprawia, że jamajski rum jest jamajski - zdania są bowiem podzielone.

2025-03-24, 15:34

Kulisy karaibskiego sporu. Co sprawia, że rum jest jamajski?
Sklep firmowy jednej z jamajskich destylarni . Foto: Debbie Ann Powell/Shutterstock.com

W 2024 roku Jamajski Urząd Własności Intelektualnej dokonał zmian w przepisach dotyczących oznaczenia geograficznego (GI) rumu Jamaica. Pierwotne przepisy z 2016 roku dawały prawo do używania znaku GI (od "geographical indication) rumom wyprodukowanym na Jamajce. 

Leżakowanie rumu kością niezgody

Nowe przepisy zmodyfikowały definicję jamajskiego rumu wprowadzając dodatkowy wyznacznik - miejsce leżakowania (starzenia). Rum Jamaica musi być starzony na Jamajce. Jeżeli nie jest - nie może nazywać się rumem Jamaica. Zmianę tę wprowadzono na wniosek Spirits Pool Association (SPA) - organizacji zrzeszającej sześć jamajskich destylarni - Appelton, Clarendon, Hampden Estate, Long Pond, New Yarmouth i Worthy Park Estate. 

Tymczasem National Rums of Jamaica, którego udziałowcem jest między innymi rząd Jamajki nie zgadza się z decyzją urzędu. Zdaniem firmy miejsce starzenia w beczkach nie ma znaczenia z przyczyn historycznych. Ma to szczególne znaczenie dla West Indies Rum Distillery (WIRD), innego udziałowca NRJ. Z prostej przyczyny - model biznesowy WIRD opiera się na eksporcie świeżo wyprodukowanego rumu i leżakowaniu go bliżej docelowego klienta. 

Należąca do francuskiego koncernu Maison Ferrand WIRD podnosi przy tym argument, że jamajski rum od stuleci był eksportowany i postarzany już za granicą. Rozprawa w sprawie leżakowania rumu zaplanowana jest na 28 kwietnia. 

REKLAMA

Rum - miejsce produkcji jest ważne

Produkcja tego napoju alkoholowego odbywa się z wykorzystaniem trzciny cukrowej na całych Karaibach (i nie tylko). Jednak, co istotne, nie ma jednego sposobu produkcji, leżakowania czy nawet destylacji - każdy kraj produkujący ten trunek ma własne sposoby.

Rum Jamaica (i rumy pochodzące z dawnych kolonii brytyjskich) są rumami produkowanymi z melasy i poddawane długiej fermentacji. Też z melasy wytwarzane są rumy w dawnych koloniach hiszpańskich, ale ich fermentacja jest krótsza, a smak łagodniejszy. Z kolei dawne kolonie francuskie produkują rumy głównie z soku z trzciny cukrowej dzięki czemu można wyczuć w nich jej smak. Rumy produkowane są także w innych częściach świata. A napoje podobne do rumu także z buraka cukrowego. 

Czytaj także: 

Źródło: BBC/PolskieRadio24.pl/AM

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej