Salmonella w partii mrożonych owoców. Pilny komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii mrożonych truskawek, dostępnej w jednej z sieci sklepów. Chodzi o produkt Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek. Spożycie produktu może być niebezpieczne dla zdrowia.
2025-05-21, 08:45
Chodzi o takie opakowania, w jednej dużych sieci
Truskawki z wykrytą salmonellą mają opakowania 450 g i pochodzą z Egiptu. Oznaczony numer partii to 011/04/25, z datą - najlepiej spożyć przed końcem 03.2027. Producentem jest Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski. Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn. Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność bakterii Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
Producent zbadał dodatkowe próbki. GIS przekazał wyjaśnienia
GIS przekazał, że producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella. "Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić" - wyjaśnił GIS.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. GIS przypomina, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
REKLAMA
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
- Masowe zatrucie w placówce straży granicznej w Kętrzynie. Rośnie liczba chorych
- Uwaga na takie jaja. GIS wydał ostrzeżenie, salmonella na skorupkach
- Te wirusy mogą wywołać kolejną pandemię. Brytyjczycy ostrzegają
Źródło: PAP/pg
REKLAMA