ESAAF - wspólny głos nauki dla europejskiego rolnictwa i żywności

Pięć wiodących europejskich instytucji naukowych z obszaru rolnictwa, nauk przyrodniczych i żywności stworzyło Europejski Sojusz Naukowy na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF). Dlaczego naukowcy z kilku państw zdecydowali się działać wspólnie i co chcą osiągnąć? W audycji "Zmiana klimatu" w Polskim Radiu 24 rozmawiali o tym Marta Hoppe i jej gość - dr hab. Marta Mendel z SGGW. 

2025-06-27, 20:00

ESAAF - wspólny głos nauki dla europejskiego rolnictwa i żywności
Żniwa na polu w okolicy miejscowości Bachórz na Podkarpaciu. Foto: PAP/Darek Delmanowicz

ESAAF powstał z myślą o wykorzystaniu wspólnych ambicji w całej Europie, by wspierać rozwój zrównoważonych, konkurencyjnych i odpornych systemów żywnościowych. Przed decydentami politycznymi Unii Europejskiej stoi szereg pilnych wyzwań i dylematów w tym obszarze. ESAAF będzie pełnił funkcję niezależnego ośrodka doradczego, dostarczając rzetelnych danych i analiz, które staną się podstawą przyszłych strategii oraz decyzji kształtujących europejską politykę żywnościową.

Pięć podmiotów

Sojusz tworzą Uniwersytet w Aarhus w Danii, niemiecki Julius Kühn-Institut, Narodowy Instytut Badawczy Rolnictwa, Żywności i Środowiska z Francji, Wageningen University & Research z Holandii i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

Instytucje tworzące ESAAF wspólnie oferują brukselskim decydentom dekady doświadczeń w zakresie doskonałości naukowej, innowacji i praktycznej wiedzy. Sojusz nie ogranicza się wyłącznie do tych pięciu podmiotów. Zakłada dalszy rozwój i otwarcie na organizacje z różnych regionów Europy, które mogą poszczycić się znaczącym dorobkiem akademickim w dziedzinie rolnictwa i żywności.

***

REKLAMA

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Goście: dr hab. Marta Mendel (prorektor ds. umiędzynarodowienia, SGGW)
Data emisji: 27.06.2025
Godzina emisji: 19.06

Źródło: Polskie Radio 24/paw/k

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej