ESAAF - wspólny głos nauki dla europejskiego rolnictwa i żywności
Pięć wiodących europejskich instytucji naukowych z obszaru rolnictwa, nauk przyrodniczych i żywności stworzyło Europejski Sojusz Naukowy na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF). Dlaczego naukowcy z kilku państw zdecydowali się działać wspólnie i co chcą osiągnąć? W audycji "Zmiana klimatu" w Polskim Radiu 24 rozmawiali o tym Marta Hoppe i jej gość - dr hab. Marta Mendel z SGGW.
2025-06-27, 20:00
ESAAF powstał z myślą o wykorzystaniu wspólnych ambicji w całej Europie, by wspierać rozwój zrównoważonych, konkurencyjnych i odpornych systemów żywnościowych. Przed decydentami politycznymi Unii Europejskiej stoi szereg pilnych wyzwań i dylematów w tym obszarze. ESAAF będzie pełnił funkcję niezależnego ośrodka doradczego, dostarczając rzetelnych danych i analiz, które staną się podstawą przyszłych strategii oraz decyzji kształtujących europejską politykę żywnościową.
Pięć podmiotów
Sojusz tworzą Uniwersytet w Aarhus w Danii, niemiecki Julius Kühn-Institut, Narodowy Instytut Badawczy Rolnictwa, Żywności i Środowiska z Francji, Wageningen University & Research z Holandii i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Instytucje tworzące ESAAF wspólnie oferują brukselskim decydentom dekady doświadczeń w zakresie doskonałości naukowej, innowacji i praktycznej wiedzy. Sojusz nie ogranicza się wyłącznie do tych pięciu podmiotów. Zakłada dalszy rozwój i otwarcie na organizacje z różnych regionów Europy, które mogą poszczycić się znaczącym dorobkiem akademickim w dziedzinie rolnictwa i żywności.
***
REKLAMA
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Goście: dr hab. Marta Mendel (prorektor ds. umiędzynarodowienia, SGGW)
Data emisji: 27.06.2025
Godzina emisji: 19.06
Źródło: Polskie Radio 24/paw/k
REKLAMA