Dlaczego jemy coraz więcej cukru? Naukowcy odkryli zaskakujący powód
Podczas upałów rośnie spożycie lodów, mrożonych deserów i schłodzonych napojów gazowanych. Zmiany klimatyczne wpływają więc na wzrost popularności słodyczy - alarmują naukowcy, dodając, że ta zależność może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
2025-09-09, 10:15
"Spożycie cukru rośnie wraz z temperaturami"
Dr Pan He z Uniwersytetu w Cardiff, główna autorka badania, uważa, że zmiany klimatu "wpływają na dostępność i jakość żywności, prowadząc do niedoborów, wzrostu cen, a nawet wpływając na wartość odżywczą", jednak "znacznie mniej wiadomo o ich wpływie na to, co jemy i pijemy" - podaje CNN.
Zespół badaczy przeanalizował dane dotyczące zakupów żywności w amerykańskich gospodarstwach domowych w latach 2004-2019. Dzięki temu obserwowali losy tych samych rodzin przez długi czas. Następnie "porównali decyzje zakupowe z regionalnymi danymi pogodowymi, w tym dotyczącymi temperatury i wilgotności".
"Wraz ze wzrostem temperatur ludzie spożywali więcej cukru, głównie w postaci słodzonych napojów, takich jak napoje gazowane i soki" - czytamy na stronie amerykańskiej stacji.
Czytaj także:
Podczas badań ustalono, że wraz z każdym wzrostem temperatury "o 1,8 stopnia Fahrenheita (ok. 8 stopni Celsjusza) spożycie cukru w amerykańskich gospodarstwach domowych wzrastało o 0,7 grama na osobę dziennie", z kolei "wyraźny wzrost nastąpił, gdy temperatury osiągnęły 68-86 stopni Fahrenheita (ok. 20-30 stopni Celsjusza)".
Osoby o niższych dochodach bardziej narażone
Zdaniem naukowców, ta zależność jest szczególnie widoczna w gospodarstwach domowych o niższych dochodach lub niższym poziomie wykształcenia. "Grupy mniej uprzywilejowane mają tendencję do wyższego spożycia cukru, ponieważ ten produkt jest tańszy i bardziej dostępny, co zwiększa prawdopodobieństwo, że sięgną po niego w upały" - podaje CNN, dodając, że "badania wykazały również, iż mogą spędzać mniej czasu w klimatyzowanych pomieszczeniach".
Analiza wykazała, że w USA spożycie cukru może wzrosnąć o prawie 3 gramy dziennie do 2095 roku, jeśli "zanieczyszczenie środowiska powodujące ocieplenie planety będzie nadal niekontrolowane, a grupy wrażliwe będą najbardziej narażone".
CNN przypomina, że nadmierne spożycie cukru może wiązać się z wieloma negatywnymi skutkami - zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Czytaj także:
- Kontynenty wysychają w zawrotnym tempie. Naukowcy biją na alarm
- Naturalne i waniliowe tylko z nazwy? Niepokojące wyniki kontroli jakości lodów
- Klimat ociepla się z roku na rok. Eksperci alarmują i apelują o działania
Źródło: CNN/łl