Rak jelita grubego atakuje młodych. Naukowcy wskazują winnego
Rak jelita grubego coraz częściej dotyka osób młodych, a badania wskazują, że główną przyczyną mogą być wysoko przetworzone produkty spożywcze. Naukowcy ostrzegają, że takie jedzenie może powodować przewlekłe stany zapalne i osłabiać układ odpornościowy.
2025-10-01, 19:03
Rak jelita grubego coraz groźniejszy. Rośnie liczba przypadków wśród młodych
Jeszcze niedawno rak jelita grubego był kojarzony głównie z osobami po 60. roku życia. Najnowsze dane pokazują, że problem coraz częściej dotyka ludzi młodszych w wieku 20-30 lat. W krajach rozwiniętych liczba zachorowań w tej grupie wiekowej rośnie. Tylko w latach 1990-2019 liczba przypadków na świecie wzrosła z ok. 95 tys. do ponad 225 tys.
W Europie w grupie osób w wieku 20-29 lat liczba nowych przypadków rośnie blisko o 8 proc. rocznie. Choroba u młodych często wykrywana jest dopiero w zaawansowanym stadium, gdy są już objawy, a wtedy trudniej ją leczyć. Badania wskazują, że w 75 proc. przypadków młodzi pacjenci nie mają historii choroby w rodzinie.
Winna przetworzona żywność
Naukowcy coraz częściej kierują uwagę na czynniki środowiskowe i styl życia. Chodzi przede wszystkim o produkty wysokoprzetworzone, takie jak gotowe dania, słodkie napoje, płatki śniadaniowe, fast food i przetworzone mięsa. Z badań opublikowanych w British Medical Journal wynika, że osoby spożywające najwięcej takich produktów miały aż o 29 proc. większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż ci, którzy ograniczali ich udział w diecie. Ryzyko rosło również u osób o prawidłowej masie ciała, co sugeruje, że szkodliwość tych produktów nie ogranicza się jedynie do problemu otyłości.
Wysoko przetworzona żywność może wywoływać przewlekłe stany zapalne, zaburzać funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego i osłabiać układ odpornościowy. Sztuczne dodatki, słodziki oraz emulgatory w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach sprzyjały powstawaniu stanów zapalnych i guzów. Z kolei brak błonnika i naturalnych składników roślinnych pozbawia organizm naturalnej ochrony.
- Czy w październiku wróci jeszcze ciepło? Nowa prognoza długoterminowa
- Oktoberfest w Monachium wstrzymany. Policja sprawdza teren
- Owoce mogą chronić płuca przed smogiem. Wystarczą cztery porcje dziennie
Źródło: TheGuardian/tw