Rak jelita grubego atakuje młodych. Naukowcy wskazują winnego

Rak jelita grubego coraz częściej dotyka osób młodych, a badania wskazują, że główną przyczyną mogą być wysoko przetworzone produkty spożywcze. Naukowcy ostrzegają, że takie jedzenie może powodować przewlekłe stany zapalne i osłabiać układ odpornościowy. 

2025-10-01, 19:03

Rak jelita grubego atakuje młodych. Naukowcy wskazują winnego
Rak jelita grubego coraz groźniejszy. Foto: Artur Szczepanski/REPORTER

Rak jelita grubego coraz groźniejszy. Rośnie liczba przypadków wśród młodych

Jeszcze niedawno rak jelita grubego był kojarzony głównie z osobami po 60. roku życia. Najnowsze dane pokazują, że problem coraz częściej dotyka ludzi młodszych w wieku 20-30 lat. W krajach rozwiniętych liczba zachorowań w tej grupie wiekowej rośnie. Tylko w latach 1990-2019 liczba przypadków na świecie wzrosła z ok. 95 tys. do ponad 225 tys.

W Europie w grupie osób w wieku 20-29 lat liczba nowych przypadków rośnie blisko o 8 proc. rocznie. Choroba u młodych często wykrywana jest dopiero w zaawansowanym stadium, gdy są już objawy, a wtedy trudniej ją leczyć. Badania wskazują, że w 75 proc. przypadków młodzi pacjenci nie mają historii choroby w rodzinie.

Winna przetworzona żywność

Naukowcy coraz częściej kierują uwagę na czynniki środowiskowe i styl życia. Chodzi przede wszystkim o produkty wysokoprzetworzone, takie jak gotowe dania, słodkie napoje, płatki śniadaniowe, fast food i przetworzone mięsa. Z badań opublikowanych w British Medical Journal wynika, że osoby spożywające najwięcej takich produktów miały aż o 29 proc. większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż ci, którzy ograniczali ich udział w diecie. Ryzyko rosło również u osób o prawidłowej masie ciała, co sugeruje, że szkodliwość tych produktów nie ogranicza się jedynie do problemu otyłości.

Wysoko przetworzona żywność może wywoływać przewlekłe stany zapalne, zaburzać funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego i osłabiać układ odpornościowy. Sztuczne dodatki, słodziki oraz emulgatory w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach sprzyjały powstawaniu stanów zapalnych i guzów. Z kolei brak błonnika i naturalnych składników roślinnych pozbawia organizm naturalnej ochrony.

Czytaj także:

Źródło: TheGuardian/tw

Polecane

Wróć do strony głównej