Jedzenie, które marnujemy

W Światowym Dniu Żywności zaglądamy do naszej lodówki i sprawdzany, czy i co się marnuje. A marnuje się wiele, bo aż 5 mln ton tylko w Polsce. Tymczasem z raportu wynika, że jest u nas bardzo dużo osób niedożywionych i głodujących - ok 2 mln. Jak i komu przekazywać żywnościowe nadwyżki? Gościem Polskiego Radia 24 był Norbert Konarzewski (Federacja Polskich Banków Żywności).

2025-10-17, 08:30

Jedzenie, które marnujemy
Marnowanie żywności jest generowane w każdym sektorze, od produkcji pierwotnej i przetwórstwa, przez handel detaliczny, gastronomię i catering, po gospodarstwa domowe. Foto: shutterstock.com/joerngebhardt68

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji.

Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami.

Posłuchaj

Norbert Konarzewski (Zmiana klimatu) 23:04
+
Dodaj do playlisty

Szacuje się, że rocznie na świecie marnuje się około 1/3 wszystkich wyprodukowanych produktów spożywczych. Wyrzucana żywność odpowiada za 8 procent globalnej emisji CO2.

Czytaj także:

 ***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Norbert Konarzewski - Federacja Polskich Banków Żywności
Godzina emisji: 19.06
Data emisji: 16.10.2025

Źródło: Polskie Radio 24

Polecane

Wróć do strony głównej