Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji

Gotowanie makaronu wydaje się banalne, ale naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że kluczem do idealnego spaghetti jest sól. Dokładnie powinno to być 7 gr/l wody. To proporcja, która nie tylko poprawia smak, ale też chroni strukturę makaronu.

2025-11-06, 19:28

Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji
Naukowcy odkryli sekret idealnego makaronu. Foto: Jakub Kaminski/East News

Jak gotować makaron? Nowe badania

Wydaje się, że gotowanie makaronu to banał: wystarczy wrzątek i szczypta soli. Jednak naukowcy z Uniwersytetu w Lund udowodnili, że klucz tkwi w dokładnych proporcjach. Nie wystarczy odrobina soli, bo potrzeba 7 g na litr wody, czyli ponad łyżeczki. To ilość, która zapobiega rozpadaniu się spaghetti. "Gotowanie makaronu z odpowiednią ilością soli to nie tylko kwestia smaku" - poinformował Andrea Scotti, wykładowca chemii fizycznej w Lund University. Jak dodał, sól nie tylko poprawia smak, ale też wpływa na mikrostrukturę spaghetti i całe doświadczenie kulinarne.

Badacze wykazali, że optymalna ilość soli 7 g/litr pozwala zachować strukturę makaronu. Do badania naukowcy użyli zaawansowanych narzędzi, m.in. akceleratorów cząstek, aby sprawdzić, jak zmienia się budowa spaghetti podczas gotowania. Odkryli też, że najlepszy czas gotowania to 10 min.

Jak gluten wpływa na makaron?

Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Food Hydrocolloids" dowodzą, że gluten pełni kluczową rolę w ochronie struktury makaronu. "Gluten w zwykłym spaghetti działa jak siatka bezpieczeństwa, która chroni skrobię" - wyjaśnił Scotti. Z kolei makaron bezglutenowy zachowuje strukturę tylko w idealnych warunkach, a w przeciwnym razie łatwo się rozpada.

Najbardziej uszkodzony był makaron bezglutenowy gotowany 13 min w bardzo słonej wodzie. "Zwykły makaron ma większą odporność na błędy w gotowaniu, jak zbyt długi czas czy nadmiar soli" - dodał naukowiec. Badacze mają nadzieję, że ich odkrycie pomoże stworzyć makarony bezglutenowe, które będą miały bardziej trwałą strukturę.

Czytaj także:

Źródło: Daily Mail/tw

Polecane

Wróć do strony głównej