Groźne bakterie w paczce wędlin z Lidla. Sanepid ostrzega, producent reaguje

W rolowanym boczku marki Pikok, sprzedawanym w Lidlu, wykryto niebezpieczne dla zdrowia bakterie - przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Producent i sieć sklepów rozpoczęły działania, chcąc wycofać trefną serię z obrotu - pisze GIS. 

2025-11-14, 21:41

Groźne bakterie w paczce wędlin z Lidla. Sanepid ostrzega, producent reaguje
GIS przestrzega przed określoną partią paczkowanych wędlin. Foto: Bartlomiej Magierowski/East News

Groźne bakterie w boczku od Pikok. Sprawdź numer serii i datę przydatności

Chodzi o Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g, z partii o numerze 2517061, zdatnym do spożycia od 17.11.2025 do 24.11.2025. Producentem wędliny jest Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14144002, a dystrybutorem: Lidl sp. z o. o. sp. k., ul. Poznańska 48, 62-080 Jankowice, Tarnowo Podgórne.

Określona seria boczku od Pikoka może być groźna dla zdrowia - przestrzega GIS
Określona seria boczku od Pikoka może być groźna dla zdrowia - przestrzega GIS (fot. GIS)

"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku rolowanego w plastrach" - pisze GIS na swoich stronach internetowych. Bakteria ta może wywołać u dorosłych chorobę zwaną listeriozą. Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zarówno producent jak i dystrybutor starają się wycofać trefną wędlinę z półek. Odpowiednie ostrzeżenie na swoich stronach internetowych opublikowała sieć Lidl. "Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców" - informuje GIS. 

Czytaj także: 

Źródła: GIS/mbl

Polecane

Wróć do strony głównej