Wybuchającym arbuzom winna chciwość rolników
Chińskie media rozwiązały tajemnicę arbuzów eksplodujących do kilku tygodni na polach w prowincji Jiangsu na wschodnim wybrzeżu Chin.
2011-05-17, 13:53
Posłuchaj
Jak ustalili dziennikarze chińskiej telewizji CCTV, uprawy arbuzów nawożono specjalnym środkiem chemicznym, który miał przyspieszyć wzrost owoców. Właściciele pól arbuzowych z prowincji Jiangsu liczyli, że uda im się dostarczyć dojrzałe arbuzy szybciej niż rolnikom z innych regionów kraju.
Wczesna sprzedaż miała zagwarantować większe zyski. Plany jednak pokrzyżowała matka natura. Po dodaniu dużej ilość chemikaliów owoce zamiast szybciej dojrzewać, zaczęły wybuchać.
Wykorzystywanie nawozów i pestycydów w rolnictwie reguluje chińskie prawo. Niemniej ich nadużywanie lub niewłaściwe stosowanie często prowadzi w Państwie Środka do skażenia produktów spożywczych.
Tymczasem rolnicy z Jiangsiu nie mogą teraz liczyć na zyski. Muszą szacować straty. Kosztowne będzie także usunięcie z wielu pól uprawnych pozostałości po arbuzach.
IAR/tk
REKLAMA