Kontrola żywności chroni przed kryzysami

Dziś przypada Światowy Dzień Akredytacji. Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji Eugeniusz Roguski tłumaczył w Sygnałach Dnia, że to właśnie instytucja, którą kieruje, sprawdza jakość działania laboratoriów kontrolujących żywność.

2011-06-09, 09:18

Kontrola żywności chroni przed kryzysami
. Foto: fot. Polskie Radio/Wojciech Kusiński

Posłuchaj

Eugeniusz Roguski, Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji
+
Dodaj do playlisty

Doktor Eugeniusz Roguski ocenia, że bez wielostopniowego nadzoru nad żywnością, kryzysy takie jak ten związany z zarażeniami bakterią e.coli, zdarzałyby się bardzo często.

Roguski zaznacza, że ten system sprawnie funkcjonuje, a to co stało się w Niemczech, pokazuje, z czym moglibyśmy mieć codziennie do czynienia. Doktor Roguski zauważa, że wydarzenia z Niemiec to pierwsza od wielu lat taka sytuacja.


Polskie Centrum Akredytacji jest krajową jednostką akredytującą upoważnioną do akredytacji jednostek certyfikujących, kontrolujących, laboratoriów badawczych i wzorcujących oraz innych podmiotów prowadzących oceny zgodności i weryfikacje.

rr

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej