Epidemia EHEC: podejrzane są nowe warzywa
Włoski minister zdrowia Ferrucio Fazio: od 5 czerwca stawiana jest hipoteza, że źródłem epidemii w Niemczech są kiełki lucerny, soczewicy, fasoli i kozieradki.
2011-06-09, 21:59
Szef resortu nie wyjaśnił, na jakich podstawach oparta jest ta hipoteza. - Trwają badania w Berlinie - podkreślił.
Mówiąc o sytuacji w Niemczech, minister Fazio zaznaczył, że ognisko epidemii w tym kraju jest wciąż aktywne, ale przytoczył jednocześnie informacje władz sanitarnych tego kraju, według których liczba nowych zachorowań zmniejsza się.
We Włoszech - podkreślił - nie stwierdzono żadnego przypadku infekcji. Gdyby jednak - zaznaczył - u osób przybywających z Niemiec doszło do niej, "nie stanowiłoby to problemu". Zapewnił, że we Włoszech system reagowania w takich sytuacjach zdałby egzamin.
Rezultatem związanej z zakażeniami psychozy, która nie ominęła także Włoch, jest spadek sprzedaży warzyw o około 20 procent i poważne straty włoskich rolników.
REKLAMA
Władze holenderskie wstrzymały sprzedaż kiełków buraków cukrowych jednego z holenderskich producentów, bo wykryto na nich szczep bakterii EHEC. Szczep ten różni się jednak od tego, który spowodował już zgon 29 osób w Europie.
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności powiadomił, że Unia Europejska poinformowała go w środę wieczorem, iż w Niemczech znaleziono holenderskie warzywa skażone bakterią EHEC. Urząd podał, że badanie próbek kiełków buraczanych w Holandii także potwierdziło przypadki zakażenia EHEC.
Urząd podkreśla jednak, że nie jest to ten szczep, który spowodował zachorowanie 2 900 osób i śmierć 29.
to
REKLAMA
REKLAMA