To będę drogie święta

Żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem - powiedział dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.

2012-03-29, 08:25

To będę drogie święta
. Foto: sxc.hu

Zdaniem Kowalskiego, na wzrost cen składają się co najmniej dwie przyczyny. Pierwsza jest taka, że w ubiegłym roku przed świętami wielkanocnymi ceny żywności spadły i tegoroczne ceny odnoszone są do niskiej podstawy.

Drugą przyczyną jest naturalny wzrost cen, gdyż rosą koszty produkcji i spożycie. Jak zaznaczył Kowalski, wzrosły ceny produktów, które powszechnie zużywane są w tym okresie - przede wszystkim jajek, które w ubiegłym roku były wyjątkowo tanie ze względu na dużą podaż.

W tym roku ceny jajek gwałtownie wzrosły z powodu konieczności dostosowania się do przepisów unijnych - wymiany klatek dla kur na większe. Część hodowców zrezygnowała więc z produkcji, co spowodowało mniejszą podaż jaj. Ne wzrost cen miała wpływ także mroźna zima i konieczność ogrzewania kurników.



REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej