To przełom w pakowaniu żywności?
Na Politechnice Krakowskiej stworzono zupełnie nowe związki chemiczne, które mają zrewolucjonizować zastosowanie polimerów.
2012-04-06, 13:07
Posłuchaj
Joanna Ortyl z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej 
Dodaj do playlisty
Joanna Ortyl z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej opracowała nowy typ tak zwanych fotoinicjatorów. Szczegóły odkrycia na razie są tajemnicą, ale w rozmowie z Radiem Kraków udało się uchylić rąbka tajemnicy.
Zobacz      galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
 Badaczka twierdzi, że udało jej się opracować całkowicie nowe związki,  przeznaczone do roli inicjatorów, związków rozpoczynających  fotopolimeryzację kationową.
Polimeryzacja kationowa opiera się na  bazie soli jodyniowych. Dzięki temu odkryciu technologia  fotopolimeryzcji będzie szybsza i całkowicie bezpieczna dla ludzi i  środowiska. Znajdzie swoje zastosowanie między innymi w drukowaniu  powłok wykorzystywanych do pakowania żywności.
IAR, gs