CBA sprawdza Sanepid ws. suszu jajecznego
Agenci CBA weszli do placówek Sanepidu i inspektoratu sanitarnego w Kaliszu i Nisku w związku z nielegalną produkcją i obrotem szkodliwym dla zdrowia proszkiem jajecznym.
2012-04-16, 11:09
Posłuchaj
Jak poinformował rzecznik CBA Jacek Dobrzyński, CBA prowadzi czynności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym i Urzędzie Skarbowym w Kaliszu oraz w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym w Nisku i tamtejszym Inspektoracie Weterynaryjnym (woj. Podkarpackie).
- Mogę jedynie powiedzieć, że działamy na polecenie Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wielkopolskim. Chodzi o niedopełnienie obowiązków przez placówki sanepidu i inspektoratu weterynaryjnego - dodał Dobrzyński.
W marcu zabezpieczono ponad 26 ton szkodliwego dla zdrowia proszku jajecznego. Prokuratura ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W tej sprawie aresztowano 56-letniego mieszkańca Kalisza, który miał produkować susz od kilku lat.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
REKLAMA
"Gazeta Wyborcza" podała w poniedziałek, że w suszu jajecznym, nielegalnie produkowanym w Kaliszu, był toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. W całym kraju dodawano ten susz do jedzenia. Zakłady, prowadzone przez producenta suszu, znanego kaliskiego biznesmena 56-letniego Krzysztofa Z., działającego od blisko dziesięciu lat w branży spożywczej, były wielokrotnie kontrolowane przez inspektorów weterynarii. Z protokołów kontrolnych wynika, jednak, że trudno im było trafić na moment produkcji suszu. Zastawali pusty zakład, niekompetentnych, milczących pracowników, choć w magazynie widzieli towar, który nie budził ich zastrzeżeń.
Według gazety, dopiero, gdy susz docierał w inne rejony kraju, wykrywano w nim salmonellę. Śledztwo w tej sprawie prowadzi prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim.
mr
REKLAMA