Przepis na zdrową pizzę. Prosto ze Szkocji
Danie ma więcej witamin, a jednocześnie mniej kalorii niż na przykład pochodzące z supermarketu.
2012-07-02, 16:58
Posłuchaj
Pizza nie musi być symbolem niezdrowego jedzenia - do takiego wniosku doszli biznesmen Donnie Maclean i naukowiec Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow.
Dlatego wymyślone przez nich danie ma dużo papryki i pomidorów, a to daje sporo witaminy C. Natomiast wmieszane morskie wodorosty zmniejszają ilość szkodliwego sodu. Jest także dodatek magnezu, potasu i witaminy A.
Autorzy przepisu mówią, że jedna porcja ich pizzy ma prawie jedną trzecią minerałów i kalorii potrzebnych człowiekowi w ciągu doby.
Zobacz naszą galerię
Zdaniem niezależnych ekspertów takie jedzenie przyda się mieszkańcom krajów zachodnich, zwłaszcza znanej z niezdrowego jedzenia Szkocji. Jednym z najpopularniejszych dań jest tam baton czekoladowy w panierce smażony na głębokim tłuszczu we frytkownicy.
REKLAMA