Nietypowy spór na Bałkanach. Kłócą się o kiełbasę
Chorwacja sprzeciwia się, by Słowenia zarejestrowała Kranjską kiełbasę do unijnego Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia. Wcześniej taki sprzeciw wystosowała Austria.
2012-08-21, 19:39
Posłuchaj
Zdaniem Słoweńców, Kranjska klobasa, znana także w języku niemieckim jako Krainer Wurst, została po raz pierwszy wyprodukowana na obszarze dzisiejszej Słowenii w XIX wieku. Wówczas zarówno Słowenia, jak i Chorwacja były częścią Austro-Węgier.
W imieniu chorwackich producentów Kranjskiej kiełbasy sprzeciw wyraziło tamtejsze ministerstwo rolnictwa. Roszczenia do spornego gatunku kiełbasy zgłaszała także Austria. Jednak, jak informuje słoweńska agencja prasowa STA, oba kraje doszły do wstępnego porozumienia, na mocy którego kiełbasa będzie produkowana także w Austrii, ale pod określonymi warunkami.
Spór między Słowenią a Chorwacją będzie musiała rozstrzygnąć Bruksela. Chorwaccy urzędnicy zaznaczają, że rynek produkcji Kranjskiej klobasy jest wart około 13 milionów dolarów rocznie. Wpisanie do unijnego Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia gwarantuje, że tylko produkty wytwarzane na określonym obszarze mogą nosić oryginalną nazwę. W Polsce takimi produktami są między innymi bryndza podhalańska, oscypek i podkarpacki miód spadziowy.
Zobacz galerię: dzień na zdjęciach >>>
REKLAMA
REKLAMA