Dobry drink to taki, który smakuje, ale nie upija
Między innymi takimi przemyśleniami dzielą się barmani, którzy biorą udział w pierwszym Międzynarodowym Kongresie Barmanów w Valladolid (Hiszpania).
2012-11-15, 15:07
W kongresie bierze udział stu barmanów. Uczestnicy imprezy dzielą się radami, jak dobrać składniki koktajlu, jak je wymieszać, czym przyprawić, jaki sok dodać. Pokazom towarzyszą pokazy, degustacje, a także odczyty i seminaria. Można się dowiedzieć o zdrowotnych właściwości ziół i poznać historię znanych alkoholi.
Uczestnicy kongresu, z których wielu to laureaci światowych konkursów, przekonują, że każdy może zrobić dobry koktajl, wystarczy tylko odrobina wyobraźni. - Dodajmy szafran, lawendę, rozmaryn, bazylię czy zwykły pieprz. Dobrze schłodźmy soki a wlewając gazowany napój nie lejmy po ściankach, bo szybciej straci gaz - radzi jeden z barmanów.
Co do jednego wszyscy barmani są zgodni - dobry drink to taki, który smakuje, ale nie upija.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
REKLAMA