Człowieka tworzą maniery
Jeśli przyjęliśmy i potwierdziliśmy zaproszenie na przyjęcie, ubraliśmy się stosownie do okoliczności, przybyliśmy na miejsce i przywitaliśmy się z gospodarzami, zachowujmy się zgodnie z obowiązującymi zasadami.
2013-04-30, 21:00
Posłuchaj
O tym jak dobrze wypaść na służbowym przyjęciu, jak nie popełnić faux-pas wyjaśniał Zbigniew Lazar, specjalista ds. wizerunku. Przypomniał o kilku żelaznych zasadach, jakimi należy się kierować podczas uczestniczenia w przyjęciach stojących: - Kieliszka z winem, zwłaszcza z białym nie trzymamy za czaszę, tylko za nóżkę. Z kilku powodów: by nie podgrzewać go dłonią oraz nie zabrudzić tą samą ręką, którą przed chwilą trzymaliśmy przekąski – przestrzegał gość PR24. Talerzy mniejszych używajmy do przekąsek, dużych do dań głównych, a brudne nakrycia oddawajmy kelnerom niosącym pustą tacę.
Zbigniew Lazar zaznaczył też, by nie przeładowywać talerza zbyt dużą ilością jedzenia oraz nabierać widelcem małe porcje potraw. Dobrze jest unikać dań „kłopotliwych” takich jak barszcz, śledzie z cebulką czy makowiec, które skutecznie mogą zepsuć nam uśmiech i swobodny kontakt z innymi gośćmi.
PR24
REKLAMA