Oscypki legalnie wyrabia 52 baców
Tylko tylu produkujących oscypki posiada unijne świadectwa jakości, uprawniające do wytwarzania tych serów - wynika z danych Inspekcji Jakości Handlu Artykułów Rolno - Spożywczych. Sezon wyrobu i handlu oscypkami rozpoczął się 1 maja.
2013-05-01, 15:51
Na południu Polski, głównie na Podhalu, około 100 baców zajmuje się produkcją serów z owczego mleka, głównie oscypków. Ten przysmak od 2008 roku jest wpisany na unijną listę produktów tradycyjnych, chronionych prawem w całej UE. Wygląd, nazwa oraz skład oscypka jest dokładnie opisany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Oscypek musi mieć wrzecionowaty kształt, długość od 17 do 23 cm; średnica sera w najszerszym miejscu powinna wynosić do 6 do 10 cm, a waga od 0,6 do 0,8 kg. Barwa skórki oscypka musi być słomkowo-lśniąca lub jasnobrązowa z delikatnym połyskiem. Chroniona jest też sama nazwa "oscypek".
Producenci tradycyjnego oscypka, którzy chcą sprzedawać swoje sery, muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu jego wytwarzania z metodami produkcji, opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta.
pp/PAP
REKLAMA