Afera mięsna. Dodatkowe kontrole na granicy z Rosją

Dodatkowe kontrole przed wysłaniem mięsa na Wschód, dokładniejsza dokumentacja fotograficzna i lepsze plomby zabezpieczające transport. Takie nowe zalecenia wydał Główny Lekarz Weterynarii. W Warszawie spotkali się z nim producenci mięsa, którzy handlują z Rosją.

2013-08-26, 15:18

Afera mięsna. Dodatkowe kontrole na granicy z Rosją
. Foto: Flickr/FotoosVanRobin

Posłuchaj

Witold Choiński o dodatkowych kontrolach i zabezpieczeniach mięsa (IAR)
+
Dodaj do playlisty

W ubiegłym tygodniu rosyjscy urzędnicy wykryli w partii mięsa sprowadzonego z Polski szpik z hiszpańskiego zakładu, który nie ma prawa dostarczać go do Moskwy.

Witold Choiński, prezes zrzeszenia Polskie Mięso, przyznał w rozmowie z IAR, że zakłady przetwórcze, które sprzedają produkty do Rosji, będą musiał wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia. Chodzi o wewnętrzne kontrole w firmach – w tym dokumentację każdej wysyłki w postaci np. fotograficznej czy lepsze plomby zabezpieczające transport.

Hiszpański szpik był ukryty za dwoma rzędami palet z zadeklarowanym towarem z Polski. Witold Choiński przyznał, że ta sprawa musi zostać szybko wyjaśniona. Pomóc mają w tym również agenci ABW.

Prezes zrzeszenia Polskie Mięso przyznaje, że gra toczy się o spore pieniądze. W ciągu ostatnich sześciu miesięcy do Rosji polskie firmy wysłały więcej towarów niż przez cały 2012 rok. Obecnie na tamtejszy rynek trafiło już 20 tys. ton mięsa.

REKLAMA

IAR/mk

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej