Czy produkcja mięsa niszczy klimat?
Z raportu Greenpeace wynika, że emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt stanowią 17 proc. całkowitych emisji w Unii Europejskiej, czyli niemal tyle, co cały transport. Dochodzi do tego ślad węglowy bardzo energochłonnej produkcji pasz i nawozów oraz emisja równie szkodliwego metanu ze zwierzęcych odchodów.
2024-02-29, 20:44
Dlaczego ludzie jedzą mięso, czym można zastąpić białko zwierzęce? Ile mięsa je statystyczny Polak i jaki to ma wpływ na środowiska?
CO2 jest jednym z gazów cieplarnianych, które zatrzymują ciepło w atmosferze Ziemi, prowadząc do jej ocieplenia. Ilość dwutlenku węgla w atmosferze jest największa od wielu milionów lat, metanu i podtlenku azotu od co najmniej miliona, a przemysłowych gazów cieplarnianych (np. freonów) wcześniej w ogóle nie było. W jaki sposób mierzy się ich stężenie? Skąd mamy dane sprzed tysięcy lat?
Posłuchaj
Czy produkcja mięsa niszczy klimat? (Zmiana klimatu) 23:13
Dodaj do playlisty
REKLAMA
Więcej w nagraniu.
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Katarzyna Dydo-Rosłoń
Gość: Marta Gregorczyk (Greenpeace Polska)
REKLAMA
Data emisji: 29.02.2024
Godzina emisji: 19:06
REKLAMA