Czy produkcja mięsa niszczy klimat?

2024-02-29, 20:44

Czy produkcja mięsa niszczy klimat?
Światowa produkcja mięsa odpowiada za dużą część globalnej emisji gazów cieplarnianych . Foto: udra11/Shuuterstock

Z raportu Greenpeace wynika, że emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt stanowią 17 proc. całkowitych emisji w Unii Europejskiej, czyli niemal tyle, co cały transport. Dochodzi do tego ślad węglowy bardzo energochłonnej produkcji pasz i nawozów oraz emisja równie szkodliwego metanu ze zwierzęcych odchodów.

Dlaczego ludzie jedzą mięso, czym można zastąpić białko zwierzęce? Ile mięsa je statystyczny Polak i jaki to ma wpływ na środowiska?

CO2 jest jednym z gazów cieplarnianych, które zatrzymują ciepło w atmosferze Ziemi, prowadząc do jej ocieplenia. Ilość dwutlenku węgla w atmosferze jest największa od wielu milionów lat, metanu i podtlenku azotu od co najmniej miliona, a przemysłowych gazów cieplarnianych (np. freonów) wcześniej w ogóle nie było. W jaki sposób mierzy się ich stężenie? Skąd mamy dane sprzed tysięcy lat?

Posłuchaj

Czy produkcja mięsa niszczy klimat? (Zmiana klimatu) 23:13
+
Dodaj do playlisty

 

Więcej w nagraniu. 

***

Audycja: Zmiana klimatu

Prowadzący: Katarzyna Dydo-Rosłoń

Gość: Marta Gregorczyk (Greenpeace Polska)

Data emisji: 29.02.2024

Godzina emisji: 19:06   

Polecane

Wróć do strony głównej