Euroliść. "Żywność wyprodukowana w sposób naśladujący przyrodę"

- Ponad 50 proc. obrotów żywnością ekologiczną ma miejsce w dyskontach i ogólnie w supermarketach, w dużych sieciach - mówiła w Polskim Radiu 24 Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.

2025-06-18, 20:30

Euroliść. "Żywność wyprodukowana w sposób naśladujący przyrodę"
Sklepy z ekologiczną żywnością mogą prowadzić sprzedaż z kartonów, w markecie produkt oznaczony euroliściem musi być w opakowaniu. Foto: PAP/Mateusz Marek

Euroliść - nie ma lepszego rozwiązania

Logo produkcji ekologicznej UE nadaje produktom ekologicznym UE spójną tożsamość wizualną. Ułatwia konsumentom rozpoznanie produktów ekologicznych i pomaga rolnikom we wprowadzaniu ich do obrotu w całej UE.

- Euroliść to symbol graficzny, logo produktów rolnictwa ekologicznego, zarówno płodów rolnych, jak i produktów przetworzonych w Unii Europejskiej, czyli wytworzonych zgodnie ze standardami, z kryteriami określonymi prawnie w rozporządzeniu unijnym obowiązującym w całości i bezpośrednio we wszystkich państwach członkowskich - wyjaśniła gość Polskiego Radia 24. Jak dodała, obowiązuje także w przypadku produktów importowanych z krajów trzecich, które mają trafić na rynek żywności ekologicznej w Unii Europejskiej. - Chyba nie mamy lepszego rozwiązania, lepszego mechanizmu potwierdzającego zgodność z tymi wymogami - wskazała. 


Posłuchaj

Urszula Sołtysiak gościem Marty Hoppe (Zmiana klimatu) 24:12
+
Dodaj do playlisty

 

Jak wyjaśniła, "konsument ma prawo ufać, że produkty w ten sposób wytworzone zostały wyprodukowane bez środków agrochemicznych, bez antybiotyków w nadmiarze, bo podaje się je tylko w wyjątkowych sytuacjach, kiedy trzeba ratować życie zwierzęcia, bez pestycydów, bez organizmów modyfikowanych genetycznie". Z kolei w przetwórstwie oznacza to m.in. brak sztucznych barwników, konserwantów, wypełniaczy, sztucznych stabilizatorów, środków wspierających albo przeciwpieniących. - To jest żywność wytworzona w sposób naśladujący przyrodę - podsumowała. 

REKLAMA

W markecie koniecznie w opakowaniu

Gdzie można nabyć taką żywność? - Ponad 50 proc. obrotów żywnością ekologiczną ma miejsce w dyskontach i ogólnie w supermarketach, w dużych sieciach - poinformowała Sołtysiak. Zaznaczyła jednak, że tam nie znajdziemy większości produktów świeżych, na wagę. - W handlu detalicznym mogą znajdować się tylko produkty ekologiczne w opakowaniach jednostkowych - dodała. -  To zamknięte opakowanie jest gwarancją, że produkt jest autentyczny - wyjaśniła.

Punkty handlowe, które mają w asortymencie wyłącznie produkty ekologiczne, są uprawnione do sprzedaży luzem, z kartonów. - W takim butiku bio nie ma cytryn nieekologicznych, więc nie istnieje możliwość ich mieszania, bo nie ma z czym ich pomieszać - dodała.

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Goście: Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW
Data emisji: 18.06.2025
Godzina emisji: 19.06

REKLAMA

Źródło: Polskie Radio 24/ka/k

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej