Co zrobić z nadmiarem jedzenia?
Święta w polskich domach to stoły uginające się pod ciężarem pieczeni, sałatek i innych wymyślnych dań. Podczas przedświątecznych zakupów kupujemy ogromne ilości jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść. Co robić, aby nie marnować żywności?
2013-12-18, 10:23
Posłuchaj
Naszym największym wrogiem podczas przedświątecznych przygotowań jest chaos i brak czasu. W przygotowaniach ważne jest więc planowanie.
- Potrzebujemy dobrej strategii i pomysłu na święta. Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, ilu gości odwiedzi nas w czasie świąt. Warto także ustalić, czy sami przygotowujemy potrawy, czy też podzielimy się tym obowiązkiem z innymi. Jeśli każdy z gości przyniesie jakąś potrawę to zdecydowanie mniej jedzenia zmarnuje się – powiedziała w PR24 Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Większość polskich gospodyń przygotowuje na czas świąt zbyt dużo jedzenia. Jednak odpowiednie warunki przechowywania żywności pozwalają na spożycie świątecznych frykasów nawet po kilku tygodniach.
- Można sobie poradzić z tym problemem. Większość Polaków posiada w swoim domu zamrażalniki. Produkty takie jak bigos, mięso, czy pierogi doskonale nadają się do przechowywania w niskich temperaturach przez dłuższy czas – dodał Gość PR24.
Kupujemy w sklepach za dużo, ponieważ obawiamy się, że czegoś nam zabraknie na wigilijnym stole. Ważny jednak, aby zachować umiar.
- Pamiętajmy, że święta trwają tylko trzy dni. Nawet jeśli czegoś nam zabraknie, to 27 grudnia większość sklepów będzie otwarta – zauważyła Maria Gosiewska.
Zapraszamy do odsłuchania audycji!
PR24/MP