Technologie naturalne: Biologizacja rolnictwa
Wspólne działania i inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań chroniących bioróżnorodność i środowisko naturalne to cele, jakie stawia sobie Polska Izba Technologii i Wyrobów Naturalnych.
2014-02-28, 18:11
Posłuchaj
Polskie technologie
- Na rynku polskim i europejskim od wielu lat działają różne podmioty, które oferują technologie produkcji żywności, które oferują inne rozwiązania. Efekt końcowy może być zadowalający dla odbiorcy, mając na uwadze dobro konsumenta - powiedział dr inż. Sylwester Lipski, prezes Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych.
Pomoc dla gospodarki
Podczas XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej AGROTECH w Kielcach organizuje konferencję „Polska liderem naturalnych technologii”. Jakimi rozwiązaniami może pochwalić się Polska, jeśli chodzi o gospodarkę i rolnictwo?
- Jesteśmy tworem, który już umiejscowił się w polskiej gospodarce i współczesności. Prowadzimy działalność edukacyjną. Staramy się upowszechniać to, co oferujemy producentom, to nie jest tylko pomoc doradczą. Produkcja rolnicza opiera się głównie na produkcji żywności. Chcemy, aby nasze propozycje były skierowane do rolników i producentów żywności – dodał dr inż. Sylwester Lipski.
Zalety biologizacji rolnictwa
- Termin biologizacji został ukształtowany przez prof. Lesława Zimnego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Oznacza zastosowanie zjawisk biologicznych rządzących procesami zachodzącymi w organizmach żywych do innych dziedzin, w tym do produkcji żywności. Biologizacja ma pogodzić interesy producenta z aspektami społeczno – środowiskowymi. Pomoże to stworzyć dobre warunki do życia i funkcjonowania innym ludziom - powiedział dr inż. Sylwester Lipski.
PR24/Paulina Olak