Nie marnujmy jedzenia!

Prawie 2,5 mln Polaków żyje na granicy ubóstwa, a mimo to, co roku marnujemy ogromne ilości jedzenia. Walką z tym problemem od 15 lat zajmuje się Federacja Polskich Banków Żywności.

2013-04-23, 13:30

Nie marnujmy jedzenia!
. Foto: flickr/jbloom'

Posłuchaj

Agnieszka Krzyżak o marnowaniu żywności
+
Dodaj do playlisty

Idea banków żywności wywodzi się z Ameryki. W Polsce organizacja ta powstała w 1998 roku  i w chwili obecnej w jej obrębie zrzeszonych jest 26 banków.

- Najważniejsze dla nas jest to, że przez te lata udało nam się przekazać 490 tys. ton żywności, za którą kryją się organizacje dostarczające i odbierające jedzenie. Systematycznie pomagają osobom potrzebującym - podkreśla Agnieszka Krzyżak z Federacji Polskich Banków Żywności,  która była Gościem PR24.

Banki żywności są filarem funkcjonowania osób ubogich. Oprócz codziennej pomocy, wolontariusze organizują świąteczne zbiórki żywności. Podczas Bożego Narodzenia i Wielkanocy ubóstwo jest najbardziej odczuwalne.

Jednym z zadań Federacji jest również uświadamianie konsumentów i dystrybutorów, jak ogromne ilości jedzenia marnują:

REKLAMA

- Od 2009 r. Federacja realizuje kampanie pod hasłem: Nie marnuj jedzenia. Celem tej akcji jest zamiana nawyków żywieniowych dotyczących planowania i robienia zakupów  - dodała Agnieszka Krzyżak.

PR24/pk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej