Nie marnujmy jedzenia!
Prawie 2,5 mln Polaków żyje na granicy ubóstwa, a mimo to, co roku marnujemy ogromne ilości jedzenia. Walką z tym problemem od 15 lat zajmuje się Federacja Polskich Banków Żywności.
2013-04-23, 13:30
Posłuchaj
Idea banków żywności wywodzi się z Ameryki. W Polsce organizacja ta powstała w 1998 roku i w chwili obecnej w jej obrębie zrzeszonych jest 26 banków.
- Najważniejsze dla nas jest to, że przez te lata udało nam się przekazać 490 tys. ton żywności, za którą kryją się organizacje dostarczające i odbierające jedzenie. Systematycznie pomagają osobom potrzebującym - podkreśla Agnieszka Krzyżak z Federacji Polskich Banków Żywności, która była Gościem PR24.
Banki żywności są filarem funkcjonowania osób ubogich. Oprócz codziennej pomocy, wolontariusze organizują świąteczne zbiórki żywności. Podczas Bożego Narodzenia i Wielkanocy ubóstwo jest najbardziej odczuwalne.
Jednym z zadań Federacji jest również uświadamianie konsumentów i dystrybutorów, jak ogromne ilości jedzenia marnują:
REKLAMA
- Od 2009 r. Federacja realizuje kampanie pod hasłem: Nie marnuj jedzenia. Celem tej akcji jest zamiana nawyków żywieniowych dotyczących planowania i robienia zakupów - dodała Agnieszka Krzyżak.
PR24/pk
REKLAMA