Smaczny chleb nasz powszedni
Chleb – podstawa żywieniowa większości Polaków. Jemy go każdego dnia, na śniadanie i kolację. W naszej tradycji chlebem, wespół z solą, witamy też gości. Pieczywo spełnia w naszym życiu wiele ról. Choć sami coraz bardziej narzekamy na jakość naszych rodzimych wypieków, międzynarodowi eksperci bardzo je chwalą.
2013-09-09, 09:03
Posłuchaj
Trwające w dniach 7-10 września 2013 roku, w Lublinie, IV Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL są doskonałą okazją do poznania smaku chleba z różnych piekarni.
- Jest to największe wydarzenie roku w branży piekarskiej. Spotykają się tam zarówno producenci urządzeń do wytwarzania pieczywa, jak i sami wytwórcy chleba. Prezentują tam przede wszystkim swoje najnowsze towary, ponieważ wielu konsumentów jest zainteresowanych nie tylko tradycyjnymi wypiekami, ale i nowinkami – powiedział w PR24 Jan Tadeusz Woźniak, wiceprezes Stowarzyszenia Piekarzy Polskich.
Podczas targów swoje wypieki prezentowali także wystawcy z innych państw. Jednak pieczywo z polskich piekarni wyróżnia się na tle zagranicznych produktów.
- Polski chleb zachowuje swój tradycyjny smak. Nasi rodacy, którzy wyjeżdżają zagranicę na dłuższy czas, zwłaszcza do Wielkiej Brytanii, starają się odnajdywać na obczyźnie piekarnie, które mają w swoim asortymencie pieczywo produkowane w sposób tradycyjny – dodał Gość PR24.
Chleb na całym świecie produkowany jest podobnie. Kluczem do doskonałego smaku polskiego pieczywa jest tradycyjna receptura.
- Według polskiej, tradycyjnej receptury, w chlebie powinna znaleźć się mąka żytnia. Mąka, która musi być poddana specjalistycznym procesom, aby uzyskała swój doskonały smak. To ona bowiem nadaje naszemu pieczywu niepowtarzalny aromat – podsumował Woźniak.
PR24/Mateusz Patoła