Przeceniona żywność

Każdego dnia na całym świecie marnowane są olbrzymie ilości jedzenia. Większość ludzi wyrzuca do śmietnika produkty, które mogłyby być jeszcze wykorzystane. Jednak świadomość społeczeństwie w tym aspekcie jest coraz wyższa.

2014-07-16, 10:43

Przeceniona żywność
. Foto: flickr/Nicola since 1972

Posłuchaj

16.07.14 Agnieszka Bielska „W ciągu roku Polacy marnują bardzo dużo pieczywa (…)”
+
Dodaj do playlisty

W Kielcach powstał pierwszy w kraju outlet spożywczy. W jednej z piekarni mieszkańcy stolicy województwa świętokrzyskiego mogą kupować za połowę ceny wczorajsze pieczywo.

- W ciągu roku Polacy marnują bardzo dużo pieczywa. Z naszych badań wynika, że pieczywo jest drugim najczęściej wyrzucanym produktem spożywczym. Stworzenie takiego sklepu to kolejny pomysł na niemarnowanie żywności - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Bielska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Mimo że stworzenie outletu z przecenionym pieczywem pozwoli na zaoszczędzenie żywności, z sondy Polskiego Radia 24 wynika, że ludzie są sceptycznie nastawieni do takiej inicjatywy.

Termin przydatności do spożycia

Agnieszka Bielska w Polskim Radiu 24 podkreślała, że wielu ludzi wyrzuca pieczywo do śmietnika z powodu przegapienia terminu ważności produktu. Dzieje się tak, ponieważ konsumentom dużo problemów sprawia odróżnienie dwóch pojęć: „daty minimalnej trwałości” i „daty przydatności do spożycia”.

- Data minimalnej trwałości jest opatrzona napisem „najlepiej spożyć do”. Kluczowy w tym zdaniu jest wyraz „najlepiej”. Drugim pojawiającym się zapisem na produktach żywnościowych jest „należy spożyć do”. Taka informacja oznacza datę przydatności do spożycia – wyjaśniał Gość PR24.

Gość PR24 zaznaczał, że jeśli pieczywo przechowywane jest  we właściwy sposób – nie zostało np. zamoczone – nadal można je bezpiecznie spożyć, mimo utraty walorów smakowych po upływie dłuższego czasu od wyprodukowania.

PR24/MP

Polecane

Wróć do strony głównej