Stare smaki w polskiej kuchni
Dr Grzegorz Russak, zapalony kucharz, mówił w Polskim Radiu 24 o polskiej kuchni tradycyjnej. W rozmowie nie zabrakło również uwag o kulturze jedzenia, smakach i miejscach, które prawdziwy smakosz znać powinien.
2015-06-05, 20:15
Posłuchaj
Do niedawna mogliśmy jedynie zazdrościć takim krajom jak Włochy czy Francja ich kulinarnego dziedzictwa. Od jakiegoś czasu zjawisko odradzania się regionalnych smakołyków można zaobserwować także w Polsce. Dania regionalne, miejscowi wytwórcy żywności i nad Wisłą również wytwarza się coraz smaczniejsze sery, pyszne wędliny, nalewki. Miłośnicy smaków wyciągają stare receptury, aby na ich podstawie wytwarzać smaczne potrawy rodzimej kuchni.
– Specyficzne dla polskiej kuchni są pasztety, różnego rodzaju pierogi, ciasta drożdżowe, naleśniki kruche, biszkoptowe, piwne i strudle. Niestety, niekiedy tego swojego dziedzictwa kulinarnego nie znamy, a warto – powiedział dr Grzegorz Russak.
W rozmowie z kucharzem nie zabrakło również reflekcji na temat kuchni japońskiej, chińskiej, norweskiej oraz śródziemnomorskiej.
Z Grzegorzem Russakiem rozmawiał Henryk Szrubarz.
REKLAMA
Polskie Radio 24/dds
REKLAMA