Stare smaki w polskiej kuchni

Dr Grzegorz Russak, zapalony kucharz, mówił w Polskim Radiu 24 o polskiej kuchni tradycyjnej. W rozmowie nie zabrakło również uwag o kulturze jedzenia, smakach i miejscach, które prawdziwy smakosz znać powinien.

2015-06-05, 20:15

Stare smaki w polskiej kuchni
Zdjęcie ilustracyjne/fot.flickr/jaansen

Posłuchaj

05.06.15 Dr Grzegorz Russak: „Dziedzictwo kulinarne trzeba szanować, ale też nauczyć się na nim zarabiać (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Do niedawna mogliśmy jedynie zazdrościć takim krajom jak Włochy czy Francja ich kulinarnego dziedzictwa. Od jakiegoś czasu zjawisko odradzania się regionalnych smakołyków można zaobserwować także w Polsce. Dania regionalne, miejscowi wytwórcy żywności i nad Wisłą również wytwarza się coraz smaczniejsze sery, pyszne wędliny, nalewki. Miłośnicy smaków wyciągają stare receptury, aby na ich podstawie wytwarzać smaczne potrawy rodzimej kuchni.

– Specyficzne dla polskiej kuchni są pasztety, różnego rodzaju pierogi, ciasta drożdżowe, naleśniki kruche, biszkoptowe, piwne i strudle. Niestety, niekiedy tego swojego dziedzictwa kulinarnego nie znamy, a warto – powiedział dr Grzegorz Russak.

W rozmowie z kucharzem nie zabrakło również reflekcji na temat kuchni japońskiej, chińskiej, norweskiej oraz śródziemnomorskiej.

Z Grzegorzem Russakiem rozmawiał Henryk Szrubarz.

REKLAMA

Polskie Radio 24/dds

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej