Pszczele dobrodziejstwa

Miody, woski, pyłki, mleczka. To wszystko otrzymujemy dzięki pracowitości pszczół. Ich pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu i ciała znany jest powszechnie od stuleci. Czym są pszczele produkty, jak powstają i jaki możemy mieć z nich pożytek? O tym wszystkim w rozmowie z Elżbietą Gajowiak, biochemikiem ze Szkoły Pszczelarskiej w Pszczelej Woli.

2016-04-24, 18:34

Pszczele dobrodziejstwa
Nadmiar miodu może być szkodliwy dla zdrowia. Zalecaną ilością są 2-3 łyżki miodu nawet 2 razy dziennie.Foto: flickr/Martin Bischoff

Posłuchaj

24.04.16 Elżbieta Gajowiak: „Miody pitne są substancją zastępującą wina (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Najbardziej znany owoc pszczelej pracy to miód. Jego smakowe i lecznicze właściwości wykorzystywane są od kilku tysięcy lat. Miód jest produktem, który nigdy się nie psuje. Aby powstał jeden kilogram tego przysmaku, pszczoła musi odwiedzić kwiaty nawet 5 milionów razy. W ciągu roku pszczela rodzina potrafi wyprodukować 100 kilogramów tego cennego surowca.

– Nie ma łatwego i dającego pewność sposobu na to, by ocenić jakość miodu. Należy zaznaczyć, że jego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Regularne spożywanie 30 dag miodu dziennie może negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Bezpieczną i zalecaną ilością są 2-3 łyżki nawet 2 razy dziennie – powiedziała Elżbieta Gajowiak.

Zwiększenie odporności organizmu, ułatwienie regeneracji organizmu po operacjach i przebytych zawałach, regulacja przemiany materii, a także wzmocnienie układu nerwowego. Oto jedne z licznych korzyści płynących ze spożywania kolejnego pszczelego dobrodziejstwa, czyli tzw. pierzgi.

– Pierzga pszczela jest mieszanką miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ja w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem. Koszt 1 kg pierzgi kształtuje się w okolicach 180-200 zł. Zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek 2 razy dziennie – dodała Elżbieta Gajowiak.

REKLAMA

Rozmówczyni Polskiego Radia 24 w szeroki sposób omówiła także inne wytwory pszczelego „przemysłu”.

Polskie Radio 24/db

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej