„Cały ten cukier”, czyli kultura dla zdrowia

Cukier – substancja, którą spożywamy w niemal każdym posiłku. W jaki sposób wpływa ona na nasz organizm? To w filmie dokumentalnym „Cały ten cukier” sprawdzał Damon Gameau, aktor i reżyser.

2016-03-14, 12:32

„Cały ten cukier”, czyli kultura dla zdrowia
Nadmiar cukru potrafi m.in. negatywnie oddziaływać na funkcjonowanie mózgu.Foto: flickr.com/nillanilzon

Posłuchaj

14.03.16 Joanna Sawicka: „To nie jest przypadek, że w 80 proc. produktów, które kupujemy, znajduje się cukier”.
+
Dodaj do playlisty

W filmie „Cały ten cukier” – reżyser, a zarazem główny bohater, sprawdza jaki wpływ na nasze zdrowie ma cukier: jak oddziałuje na nasze zdrowie, samopoczucie czy stan emocjonalny. Małgorzata Sobczyk, specjalista żywienia, podkreślała w Polskim Radiu 24, że dokument traktuje o niezwykle istotnym problemie – rzeczywiście, jako społeczeństwo, spożywamy zbyt duże ilości cukrów.

– Mamy cukier, który występuje naturalnie w takich produktach jak kasza, pieczywo, owoce czy warzywa. Spożywamy też cukier w postaci łyżeczek cukru stołowego dodawanego do herbaty czy przetworzonych produktów. Ten drugi rodzaj cukru nie jest nam w ogóle potrzebny do prawidłowego funkcjonowania – wskazywał gość Polskiego Radia 24.


Od lewej: Joanna Sawicka i Małgorzata Sobczyk; Foto: PR24/JW Od lewej: Joanna Sawicka i Małgorzata Sobczyk; Foto: PR24/JW

– To nie jest przypadek, że w 80 proc. produktów, które kupujemy, znajduje się cukier. To są świadome działania przemysłu spożywczego, który próbuje nas uzależnić od swoich produktów, wkładając do nich ogromne ilości cukru – mówiła w Polskim Radiu 24 Joanna Sawicka, przedstawicielka dystrybutora filmu „Cały ten cukier”.

Polska premiera filmu odbędzie się 18 marca.

Więcej w całej rozmowie.

Polskie Radio 24/mp


Polecane

Wróć do strony głównej