Warszawski Turniej Nalewek

Od ponad 300 lat ciągle żywa jest w Polsce tradycja wytwarzania nalewek. Rozpowszechniły się one dzięki swym niewątpliwym walorom smakowym, a także właściwościom zdrowotnym. Ich rozmaite smaki i aromaty odpowiadały bogactwu polskich łąk, lasów i sadów.

2013-06-21, 21:30

 Warszawski Turniej Nalewek
. Foto: flickr/Zed.Cat

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty

Warszawski Turniej Nalewek to impreza mająca na celu rozpowszechnianie polskich tradycji nalewkarskich i odkrywanie najlepszych receptur, a także nagradzanie ich twórców. Od kilkunastu lat można zaobserwować w Polsce wzrost zainteresowania nalewkami zarówno od strony ich wytwarzania jak i konsumowania.

PR24/Jan
PR24/Jan Babczyszyn

- Jest to specyfika naszego kraju i naszej tradycji. Trunek ma już kilkusetletnią historię. Kiedyś wytwarzany niemal w każdym dworze szlacheckim. Początkowo służył przede wszystkim jako napój leczniczy, ale z czasem doszukano się także innych funkcji. Za apteczek trafił do barków, potem do piwniczek. Dziś ta tradycja została „odgrzana”. Ludzie coraz bardziej zaczęli do tego wracać i nalewki cieszą znów nasze podniebienia – mówił w PR24 Jan Babczyszyn, organizator konkursu.

REKLAMA

Każdego roku w Polsce odbywa się kilkadziesiąt konkursów nalewek. Istotą nalewkomanii jest indywidualizm. Każdy pasjonat robi nalewki po swojemu, a i ich charakter jest taki, że według tej samej receptury za każdym razem trunek smakuje inaczej w zależności od dobranych składników. Najważniejsze jednak są cierpliwość i serce, które każdy twórca nalewek wkłada w ich powstanie.

PR24

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej