Cukier nie krzepi
Cukier jest wszędzie: w napojach, pieczywie, jogurtach, serach, a nawet w produktach, gdzie nikt nie spodziewa się jego obecności. Badania lekarskie nie pozostawiają złudzeń, że nadmiar cukru jest szkodliwy, a mimo to jego spożycie wśród Polaków wciąż jest wysokie.
2014-10-22, 19:24
Posłuchaj
Przy okazji nieodpowiedniej diety obfitującej w duże ilości cukrów wszelkiego typu jako najczęściej występujące schorzenie wskazuje się cukrzycę. Jednak nadmiar cukru może stać się przyczyną także innych chorób. Wywiera również silny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. O właściwościach cukru mówiła w PR24 Monika Kowal.
– Zwiększa się świadomość, że cukier posiada nie do końca pozytywne właściwości i powinniśmy go ograniczać. Niestety nie jest to łatwe, ponieważ nawet chleb ma cukier w swoim składzie. Warto czytać etykiety produktów i nie szukać tylko cukru, ale także fruktozy, glukozy, laktozy – wskazywała specjalistka od żywienia.
Cukry w szkole
O ograniczanie spożywania cukru walczą też szkoły, które dla zdrowia dzieci decydują się na wycofywanie słodyczy ze sklepików i stołówek. Zdaniem Adama Paluszyńskiego problem uzależnienia od cukru zaczyna się właśnie w wieku dziecięcym.
– Od dziecka byliśmy przyzwyczajani, że w nagrodę dostawaliśmy cukierek, który nam smakował i przyzwyczailiśmy się do tego smaku. Każda ilość cukru powoduje, że chcemy go jeszcze więcej i potem mamy do czynienia z otyłością – powiedział Gość PR24.
REKLAMA
Mity i fakty o aspartamie
Wśród najpopularniejszych słodzików wymienia się substancję znaną jako aspartam, która ma stanowić alternatywę dla naturalnych cukrów. W Internecie nie brakuje sporów odnośnie aspartamu jako bezpiecznego lub niebezpiecznego środka.
– Aspartam jest likwidowany z coraz większej ilości produkcji i badania pokazują, że ma on negatywny wpływ na zdrowie – mówiła Monika Kowal.
– Aspartam zakwasza organizm i tym samym stwarza środowisko idealne dla rozwoju komórek rakowych – uzupełnił Adam Paluszyński.
PR24/GM
REKLAMA
REKLAMA