Zdrowa żywność na wagę złota
Jak co roku na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Tegoroczne hasło akcji to „Bezpieczna żywność – od pola do stołu”. Czy Polacy wiedzą, co ląduje na ich stole? O tym opowiadał na antenie Polskiego radia 24 dr Michał Mularczyk, kardiolog i dietetyk.
2015-04-07, 10:15
Posłuchaj
Producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu nowych produktów, a półki sklepowe uginają się pod ciężarem jedzenia. O tym, jak ważne jest, co wrzucimy do koszyka przekonywał w Polskim Radiu 24 ekspert dr Michał Mularczyk. – To, jak się odżywiamy to ok. 50 proc. naszego zdrowia i ogólnej kondycji.
Zdaniem specjalisty nie jest łatwo zdobyć zdrową żywność i stworzyć z niej dobrze zbilansowaną dietę. – Na jakość jedzenia wpływa szereg czynników. Producenci wprowadzają do upraw modyfikację genetyczne, a ich wpływ na ludzki organizm będzie widoczny dopiero za kilkadziesiąt lat. Do tego dochodzi kwestia nadmiernego nawożenia i wpływu tego procesu na produkty rolne.
Nie tylko uprawa ma wpływ na jakość żywności. Równie ważne jest to, co dzieje się z warzywami i owocami po ich zerwaniu. – Procesy jakim są poddawane te produkty pozbawiają nas cennych substancji odżywczych. Kolejne obróbki zubażają dany produkt i wypłukują go z witamin i minerałów – uważa dietetyk.
Polskie Radio 24/dm
REKLAMA
REKLAMA