"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność
Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik).
2016-11-07, 20:20
Posłuchaj
Blogerka kulinarna wyjaśniała, że zdrowa żywność, to zdrowy styl życia. Warto konsumować świadomie, bo "jesteś tym, co jesz". Marcin Banach dodał, że w odżywianiu warto znaleźć złoty środek, pomiędzy przyzwyczajeniami, instynktami i środowiskiem.
Andrej Modic wskazywał, że sam, zamiast o zdrowej żywności, woli mówić o lokalnej. – To jest coś, co od zawsze ludziom na danym terytorium służyło: tradycyjna kuchnia. Ja bym lokalne uznał za zdrowe.
Gość podkreślał, że warto kupować żywność od lokalnych dostawców, często jednak konsumentów zniechęca wyższa cena. – Reklamy nam wmówiły, że powinniśmy kupować taniej, że jesteś głupi jeżeli przepłacasz. Jak zaznaczył, inwestując w mniej przetworzoną żywność, inwestuje się jednak w swoje zdrowie.
Więcej w całej audycji. Goście Polskiego Radia 24 podpowiedzieli m.in., co warto jeść w okresie jesienno-zimowym, by omijać apteki.
REKLAMA
Gospodarzem programu był Mariusz Gzyl.
Polskie Radio 24/ip/tj
___________________
Data emisji: 07.11.2016
REKLAMA
Godzina emisji: 18:15
REKLAMA