"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność

Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik).

2016-11-07, 20:20

"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: flickr/the bridge

Posłuchaj

07.11.16 "Jesteś tym, co jesz" – zdrowa żywność a odporność. Goście: Marcin Banach (szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia), Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik).
+
Dodaj do playlisty

Blogerka kulinarna wyjaśniała, że zdrowa żywność, to zdrowy styl życia. Warto konsumować świadomie, bo "jesteś tym, co jesz". Marcin Banach dodał, że w odżywianiu warto znaleźć złoty środek, pomiędzy przyzwyczajeniami, instynktami i środowiskiem.

Andrej Modic wskazywał, że sam, zamiast o zdrowej żywności, woli mówić o lokalnej. To jest coś, co od zawsze ludziom na danym terytorium służyło: tradycyjna kuchnia. Ja bym lokalne uznał za zdrowe.

Gość podkreślał, że warto kupować żywność od lokalnych dostawców, często jednak konsumentów zniechęca wyższa cena. Reklamy nam wmówiły, że powinniśmy kupować taniej, że jesteś głupi jeżeli przepłacasz. Jak zaznaczył, inwestując w mniej przetworzoną żywność, inwestuje się jednak w swoje zdrowie.

Więcej w całej audycji. Goście Polskiego Radia 24 podpowiedzieli m.in., co warto jeść w okresie jesienno-zimowym, by omijać apteki. 

REKLAMA

Gospodarzem programu był Mariusz Gzyl.

Polskie Radio 24/ip/tj

___________________

Data emisji: 07.11.2016

REKLAMA

Godzina emisji: 18:15

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej