Na Zdrowie: O jakości produktów spożywczych

2018-04-28, 17:10

Na Zdrowie: O jakości produktów spożywczych
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: EAST NEWS

– Wyniki są bardzo różne, w zależności od branży – powiedziała w audycji Na Zdrowie Dorota Balińska-Hajduk z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ekspertka w Polskim Radiu 24 mówiła o nieprawidłowościach dotyczących sprzedawanej w Polsce żywności.

Posłuchaj

28.04.18 Na Zdrowie: O jakości produktów spożywczych
+
Dodaj do playlisty

Jak wskazywała na naszej antenie Dorota Balińska-Hajduk, w 2017 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontrolował m.in. mięso i wyroby mięsne, przetwory mleczne, jaja, soki i przetwory, a także świeże warzywa i owoce. Przedmiotem procedury sprawdzającej, przeprowadzanej przez Inspektorat, są przede wszystkim trzy elementy.

– To cechy organoleptyczne, czyli wygląd, zapach czy smak produktu, sprawdzane są parametry fizykochemiczne, np. zawartość wody w danym artykule, a także kontrolowane jest znakowanie towaru – wyjaśniała gość Polskiego Radia 24. – Wyniki kontroli są bardzo różne, w zależności od branży – dodawała.

Ekspertka zaznaczył przy tym, że „za każdym razem jest trochę lepiej”. – W perspektywie kilku lat, odsetek partii, w których stwierdzono nieprawidłowości związane z parametrami fizykochemicznymi, maleje. Obecnie wynosi on 14-15 procent. Dodatkowo, około 20 procent produktów jest źle znakowanych – mówiła Dorota Balińska-Hajduk.

Więcej w całej audycji.

Gospodarzem programu była Elwira Kaganowicz.

Polskie Radio 24/zz

Na Zdrowie - wszystkie audycje

_________________

Data emisji: 28.04.18

Godzina emisji: 16.35


 

Polecane

Wróć do strony głównej