Promotor zdrowia i dietetyk doradza, jaką dietę wybrać

– Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z  konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później  do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą".

2016-11-09, 21:04

Promotor zdrowia i dietetyk doradza, jaką dietę wybrać
Zdjęcie ilustracyjne, Foto: flickr/Yukiko Matsuoka

Posłuchaj

09.11.16 Rozmowy o Zdrowiu. Goście: prof. Bożena Kropka i dr Wojciech Hautz
+
Dodaj do playlisty

Według gościa Polskiego Radia 24, kasze, warzywa strączkowe, nasiona, orzechy, produkty nieprzetworzone i naturalne gwarantują nam zdrowie.  

– Niektórzy mogą pozwolić sobie na to, że nie lubią takich produktów. Kończy się to po jakimś czasie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które przenoszą się na układ nerwowy i endokrynologiczny. A niektórzy pacjenci już wyboru nie mają – powiedziała prof. Bożena Kropka.

Profesor podkreślała, że jako promotor zdrowia zajmuje się pacjentem całościowo. Zwracała uwagę, że oprócz odpowiedniej diety, w dbaniu o zdrowie ważny jest również tryb życia. Doradzała, że warto przeprowadzać testy alergologiczne.

Gościem audycji był także dr Wojciech Hautz, kierownik Kliniki Okulistyki z Centrum Zdrowia Dziecka. Doktor mówił o leczeniu nieaktywnych guzów siatkówczaka. Podkreślał, że operacyjnie są one leczone z powodzeniem w Centrum Zdrowia Dziecka, a tymczasem niektórzy rodzice chorych dzieci zbierają pieniądze na operacje w Stanach Zjednoczonych.

REKLAMA

Gospodarzem audycji był Henryk Szrubarz.

Polskie Radio 24/dds/tb/

Rozmowy o Zdrowiu w Polskim Radiiu 24 - wszystkie audycje

Data emisji: 09.11.2016

REKLAMA

Godzina emisji: 19.13

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej