Promotor zdrowia i dietetyk doradza, jaką dietę wybrać
– Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą".
2016-11-09, 21:04
Posłuchaj
Według gościa Polskiego Radia 24, kasze, warzywa strączkowe, nasiona, orzechy, produkty nieprzetworzone i naturalne gwarantują nam zdrowie.
– Niektórzy mogą pozwolić sobie na to, że nie lubią takich produktów. Kończy się to po jakimś czasie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które przenoszą się na układ nerwowy i endokrynologiczny. A niektórzy pacjenci już wyboru nie mają – powiedziała prof. Bożena Kropka.
Profesor podkreślała, że jako promotor zdrowia zajmuje się pacjentem całościowo. Zwracała uwagę, że oprócz odpowiedniej diety, w dbaniu o zdrowie ważny jest również tryb życia. Doradzała, że warto przeprowadzać testy alergologiczne.
Gościem audycji był także dr Wojciech Hautz, kierownik Kliniki Okulistyki z Centrum Zdrowia Dziecka. Doktor mówił o leczeniu nieaktywnych guzów siatkówczaka. Podkreślał, że operacyjnie są one leczone z powodzeniem w Centrum Zdrowia Dziecka, a tymczasem niektórzy rodzice chorych dzieci zbierają pieniądze na operacje w Stanach Zjednoczonych.
REKLAMA
Gospodarzem audycji był Henryk Szrubarz.
Polskie Radio 24/dds/tb/
Rozmowy o Zdrowiu w Polskim Radiiu 24 - wszystkie audycje
Data emisji: 09.11.2016
REKLAMA
Godzina emisji: 19.13
REKLAMA