Dieta nowej epoki

Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski.

2017-03-21, 13:53

Dieta nowej epoki
Liczne programy kulinarne emitowane w telewizji sprawiły, że gotowanie stało się czymś więcej niż zwykłym domowym zajęciem. . Foto: poppicnic / pixabay

Posłuchaj

20.02.17 Monika Kucia: świadome żywienie skończyło się wtedy, kiedy człowiek przestał żyć w zgodzie z naturą.
+
Dodaj do playlisty

Co więcej, wspólne gotowanie stało się naszą nową „religią” - i nie bez powodu, jako że to nieliczne momenty, kiedy ludzie pracują i tworzą zespołowo, skupiają się na pozytywach, zaspokajają potrzeby stadne, wymieniają zdania, dzielą się doświadczeniem… Słowem - wspólne gotowanie (a potem – konsumowanie) ma same dobre strony.

Zdaniem Moniki Kucia dobrze, że świadomość względem odżywiania jest coraz większa. - Ludzie coraz częściej smakują życia – powiedziała gość audycji.

 - Mam nadzieje, że praca którą wykonujemy ma wpływ na podniesienie świadomości ludzi w zakresie żywienia. Nie ma żadnych usprawiedliwień, aby maltretować swoje ciało rożnego rodzaju produktami wysoko przetworzonymi, które zawierają dużo chemii – powiedział Piotr Szymkowiak.

Jednocześnie jak zaznaczył mistrz kucharski przemysł spożywczy manipuluje smakiem wielu produktów. - Nasze zachcianki na coś słodkiego biorą się stąd, że cukier jest dodawany do niemal każdego produktu, których jednocześnie jakość bardzo szybko spada. Zasoby kakaowca na świecie maleją w zastraszającym tempie. Pytanie więc co trafia do Europy i na polskie półki?  – dodał gość audycji.

REKLAMA

Gospodarzem audycji była Monika Małkowska

Polskie Radio 24/kawa

Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

_____________________

REKLAMA

Data emisji: 20.03.17

Godzina emisji: 22.10

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej