Dieta nowej epoki
Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski.
2017-03-21, 13:53
Posłuchaj
Co więcej, wspólne gotowanie stało się naszą nową „religią” - i nie bez powodu, jako że to nieliczne momenty, kiedy ludzie pracują i tworzą zespołowo, skupiają się na pozytywach, zaspokajają potrzeby stadne, wymieniają zdania, dzielą się doświadczeniem… Słowem - wspólne gotowanie (a potem – konsumowanie) ma same dobre strony.
Zdaniem Moniki Kucia dobrze, że świadomość względem odżywiania jest coraz większa. - Ludzie coraz częściej smakują życia – powiedziała gość audycji.
- Mam nadzieje, że praca którą wykonujemy ma wpływ na podniesienie świadomości ludzi w zakresie żywienia. Nie ma żadnych usprawiedliwień, aby maltretować swoje ciało rożnego rodzaju produktami wysoko przetworzonymi, które zawierają dużo chemii – powiedział Piotr Szymkowiak.
Jednocześnie jak zaznaczył mistrz kucharski przemysł spożywczy manipuluje smakiem wielu produktów. - Nasze zachcianki na coś słodkiego biorą się stąd, że cukier jest dodawany do niemal każdego produktu, których jednocześnie jakość bardzo szybko spada. Zasoby kakaowca na świecie maleją w zastraszającym tempie. Pytanie więc co trafia do Europy i na polskie półki? – dodał gość audycji.
REKLAMA
Gospodarzem audycji była Monika Małkowska
Polskie Radio 24/kawa
Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
_____________________
REKLAMA
Data emisji: 20.03.17
Godzina emisji: 22.10
REKLAMA